Okolje

S septembrom na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk

B.K./STA
13. 2. 2019, 18.29
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 18.36
Deli članek:

Na prvi letošnji šolski dan na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk, je ob robu seje upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije napovedal okoljski minister Jure Leben.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Leben je danes sodeloval na uvodnem delu seje upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), kjer je članom predstavil predloge za zmanjšanje potrošnje plastičnih nosilnih vrečk.

"Dogovorili smo se, da na prvi šolski dan letos na blagajnah ne bo več plastičnih vrečk. To je nek kompromis. Zavedam se, da imajo trgovci svoje poslovne procese, mi, ki oblikujemo politiko, pa jim moramo zagotoviti predvidljivost," je dejal in dodal, da ga današnji rezultat veseli.

Po besedah ministra bosta ministrstvo in zbornica zdaj uskladila kodeks, ki se ga bodo držali trgovci, nato se bodo lotili novih izzivov.

Leben je strnil še nekaj izzivov, ki jih čakajo, pri tem pa poudaril, da se je treba zadeve lotiti postopoma. "Skupaj moramo delati še v smeri drugega koraka, to je vprašanje, kaj bomo z vrečkami pri sadju in zelenjavi. Na tem področju bomo aktivno sodelovali, da bi tudi ta izziv čim prej rešili," je dejal. Idej je po njegovih besedah "kar nekaj", morajo pa opraviti tudi pogovor z ministrstvom za zdravje glede higienskim minimumov.