Pisal bo cerarju

Tajani se je znova opravičil za velikoitalijanske izjave

B.K./STA
13. 2. 2019, 17.57
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 17.58
Deli članek:

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je po današnjem srečanju s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) opravičil za nedeljske izjave v Bazovici. Kot so še potrdili v EPP, bo Tajani tudi poslal pismo zunanjemu ministru Miru Cerarju.

Profimedia
Antoni Tajani

"Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi," je zapisal v izjavi za javnost.

Dodal je, da je, ko je omenil italijansko Istro in Dalmacijo, govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti.

V izjavi je še zapisal, da njegova politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju do prebivalcev Hrvaške in Slovenije.

Poudaril je še, da si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.