Bratuškova je stranko, ki nosi njeno ime, čeprav ga je vmes tudi spreminjala, vodila od njene ustanovitve pred petimi leti, na sobotni kongres pa odhaja po vnovično podporo. Tako kot ustanovni bo tudi tokratni kongres v stari elektrarni v Ljubljani.

Bratuškova je edina predsednica parlamentarne stranke, kot ministrica za infrastrukturo sodeluje tudi v vladi Marjana Šarca. Njena stranka je na zadnjih parlamentarnih volitvah junija lani sicer dobila pet poslanskih mandatov.

Kot so sporočili iz stranke, se je tako kot za kandidate za predsednika stranke v petek zaključilo tudi evidentiranje kandidatov za evropske poslance na majskih volitvah. Člani stranke so predlagali 14 kandidatov. Med tistimi, ki bodo podali soglasje h kandidaturi, bo izvršilni odbor stranke izbral osmerico, ki bo sestavljala listo SAB za evropske volitve, oziroma primerno število kandidatov za skupno listo strank SAB, LMŠ in SMC, če bo do nje prišlo, so pojasnili.

Dogovor o sodelovanju med omenjenimi strankami na evropskih volitvah še ni sprejet, predsedniki strank se bodo o tem vprašanju dogovarjali v sredo. Ob tem so v SAB pojasnili, da je njihov svet stranke poudaril željo in pripravljenost za skupen nastop strank, ki so del Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), na evropskih volitvah.