Lažna pošta

Pozor: po elektronski pošti pošiljajo grožnje s smrtjo

T.L.
4. 2. 2019, 14.44
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 15.36
Deli članek:

V sporočilu nepridipravi zapišejo, da jih je nekdo najel, da vas "pospravijo" s tega sveta.

Dreamstime
V kolikor pa se kdo od prejemnikov ob prejetem sporočila čuti neposredno ogroženega, torej iz svojega življenja pozna razloge za take grožnje, naj prejem takšne pošte prijavi policiji.

Nepridipravi na vse mogoče načine tuhtajo, kako izkoristiti elektronsko pošto, da bi od nič hudega slutečih posameznikov izsilili denar.

Na spletni strani Varni na internetu zdaj opozarjajo pred novim valom lažnih elektronskih sporočil, ki so jih prejeli tudi slovenski uporabniki, vsebina lažne pošte pa je še posebej strašljiva:  v eni zadnjih variant, ki jo prepoznamo pod imenom "hitman", izsiljevalci posamezniku sporočajo, da jih je nekdo najel zato, da uporabnika "pospravijo" s tega sveta. "Vendar pa nam kot žrtvi dajejo možnost, da nas pustijo pri življenju, če jim plačamo nekaj tisoč evrov, seveda v eni izmed kriptovalut," pišejo na spletni strani.

Drug primer lažnih izsiljevalskih sporočil pa je bolj namenjen podjetjem. V njih je zapisano, da je v poslovnih prostorih podtaknjena bomba, ki jo bodo aktivirali, v kolikor ne bo podjetje plačalo zahtevanega zneska.

Pred časom so na spletni strani varni na internetu obveščali tudi o lažnem izsiljevanju po elektronski pošti, pri katerem nepridipravi grozijo, da bodo vašim kontaktom poslali vaše intimne posnetke, ki so jih pridobili preko okužbe računalnika. Prvi izsiljevalci s temi sporočili so se pojavili v začetku leta 2018, od takrat pa so dobili že množico posnemovalcev, ki si vedno izmišljajo nove načine, kako prestrašiti uporabnike, da bi jim nakazali zahtevani znesek.

Ne glede na grožnje v sporočilih je elektronskim sporočilom s tovrstno vsebino skupno, da gre vedno za lažna sporočila, katerih edini namen je finančno okoriščanje napadalcev. Gre za enostaven, a učinkovit način prevare, saj se uporabniki takih sporočil pogosto zelo prestrašijo, če ne poznajo in ne vedo, kaj stoji za njimi, ob tem pravijo na Varni na internetu. Dodajajo, da se tovrstna sporočila obravnavajo kot vsaka druga neželena pošta (angleško spam). V večini primerov jih blokirajo že antispam filtri na poštnih strežnikih, vsake toliko pa se lahko kakšno znajde v vašem poštnem predalu (angleško inbox). V tem primeru ga lahko prejemnik enostavno izbriše. V kolikor pa se kdo od prejemnikov ob prejetem sporočila čuti neposredno ogroženega, torej iz svojega življenja pozna razloge za take grožnje, pa naj to vsekakor prijavi policiji.