Pravi, da brez akcije ni reakcije

Šarec napovedal predloge, ki bodo "sprožili vihar v javnosti"

T.L./STA
4. 2. 2019, 14.15
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 14.49
Deli članek:

Šarec ne čaka in ne pričakuje, da bo Slovenija postala nova Švica.

STA
Šarec je gospodarstvenikom obljubil nabor ukrepov še v letošnjem letu.

Premier Marjan Šarec je na forumu Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), ki se v Postojni sprašujejo, ali bo leto 2019 za Slovenijo prelomno, napovedal, da bo vlada še v letošnjem letu pripravila nabor ukrepov. Spomnil pa jih je, da ob gospodarstvu potrebujemo tudi socialno državo.

"Slovenska vlada bo v letu 2019 pripravila nabor ukrepov, tistih, ki si jih morda tudi vi želite že nekaj časa," je zbranim podjetnikom dejal Šarec. Predlogi bodo gotovo znova sprožili vihar v javnosti, je dodal premier. "A brez akcije ni reakcije.

Vlada bo po besedah njenega predsednika morala "pripraviti tak nabor ukrepov, ki bo šel v pozitivno smer". Pri tem pa je poudaril, da potrebujemo tudi socialno državo, "kajti stvari, ki jih ta socialna država omogoča vsem - kot so javno šolstvo, zdravstvo in druge storitve -, niso nepomembne". 

Kot enega od slovenskih problemov je Šarec izpostavil, da je Slovenija "izvoznik kadrov". "Vse to so vprašanja, ki jih moramo nasloviti le ne v letu 2019, ampak tudi v naslednjih letih, zlasti če pride do kakšnih sprememb v svetovnem merilu. Spremembe so vedno konstanta," je izpostavil. 

Vladi je mar za gospodarstvo, je zagotovil Šarec in dodal, da to dokazuje tudi številčna prisotnost na forumu SBC - v Postojni se bodo popoldan namreč mudili tudi ministri za gospodarstvo, finance in delo. 

"Vlada Republike Slovenije vam je prisluhnila doslej in vam bo tudi v bodoče. A vlada je dolžna gledati na vsakega prebivalca in prebivalko, ne le na eno skupino ljudi," je še dodal in dejal, da je to razlika med vlado in podjetniki, ki lahko gledajo le s svojega vidika. 

"Gotovo vam vedno vse ne bo všeč, kot tudi državljankam in državljanom ni. In kakšna bi bila vlada, čez katero ne bi nihče nič rekel?" se je vprašal premier. 

Šarec je v nagovoru menil še, da je vsako leto lahko prelomno oz. usodno. To je odvisno od okoliščin, še posebej pa od tega, ali smo pripravljeni vložiti svoj trud in opraviti trdo delo. 

Spomnil je, da se gospodarstvo ohlaja, a bi bilo prezgodaj govoriti o krizi in biti črnogled. "Prav je, da se vedno zavedamo, da za leti debelih krav pridejo leta suhih krav," je dejal in Slovencem očital, da radi hitro pozabimo. 

Glede razprave SBC, kako naj Slovenija postane druga Švica, pa je poudaril, da sam ni za take primerjave. "Če se bomo vedno spraševali, kako bomo postali druga Švica ali nekdo drug, verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov. Noben sistem nima le plusov in noben samo minusov," je spomnil. Največ lahko naredimo sami, predvsem s tem, da se vzdržimo nenehnih kritik in da ne vidimo vsega črno in slabo, je še dodal.