Spor

Vroče med Podržajem in pravosodnimi policisti: Andreja Katič je presenečena

T.L./STA
31. 1. 2019, 17.51
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 18.23
Deli članek:

Težave v slovenskih zaporih bi morali po njenih besedah reševati za skupno mizo, na kar so v vladi po besedah Katičeve tudi pripravljeni.

Bobo
Andreja Katič

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je presenečena nad javnim obračunavanjem med vodilnimi v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in sindikatu državnih organov. Težave v slovenskih zaporih bi morali po njenih besedah reševati za skupno mizo, na kar so v vladi po njenih besedah tudi pripravljeni.

Anonimke in osebni spor med Podržajem in Verkom

Kot je ministrica povedala na novinarski konferenci po današnji seji vlade, je presenečena tudi nad anonimkami, ki so se v zadnjih dneh pojavile v javnosti glede stanja v slovenskih zaporih, povezuje pa jih z osebnim sporom med direktorjem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožetom Podržajem in predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije Frančiškom Verkom.

Spor je sicer danes eskaliral še z Verkovim pozivom k Podržajevem odstopu in Podržajevim pozivom sindikatu, naj obravnava ravnanje svojega predsednika, ki da se izogiba socialnemu dialogu.

Ministrica je zmotno mislila, da je spor zgladila

Katičevo dogajanje čudi, saj je mislila, da je spor med omenjenima že zgladila. Na skupnem sestanku sredi januarja so se namreč dogovorili, kako bo potekal socialni dialog, Katičeva pa jih je tudi seznanila z napovedjo o dodatnih zaposlitvah pravosodnih policistov.

Se je pa ministrica, kot je dejala, še vedno pripravljena sestati s predstavniki sindikata, prav tako velja vabilo na skupni sestanek 5. februarja. "Zagotovo pa je pravi prostor za reševanje problemov najprej za mizo in če se za mizo ni mogoče dogovoriti, potem so na voljo tudi drugi instrumenti," je poudarila. Kot je dodala, tega doslej še niso izkoristili v zadostni meri.

Odprta za srečanje s sindikatom

"Ne bom zvračala odgovornosti na eno ali drugo stran," je dejala Katičeva in ob tem poudarila, da na vladni strani obstaja pripravljenost za razreševanje težav. Tudi glede današnje zahteve sindikata državnih organov, ki zahteva sestanek z ministrico in predsednikom vlade Marjanom Šarcem, je povedala, da je odprta za srečanja in se je pripravljena sestati z njimi tudi še pred 5. februarjem. Ministrica pa si veliko obeta tudi od razprave na odboru za pravosodje, ki bo prihodnji teden.

Danes je spomnila, da je tudi zaporski sistem v času krize delil usodo drugih sistemov kar se tiče zmanjšanja vlaganja. Se je pa v zadnjem času začelo vlagati, je dejala in dodala, da namerava to dinamiko nadaljevati in še krepiti. Tako je že naročila izdelavo načrtov potrebnih vlaganj, varnost v posameznih zavodih pa bodo okrepili tudi z dodatnimi sredstvi. Kot dobro rešitev je ocenila predlog, da bi pri oceni varnosti v posameznih zavodih v večji meri upoštevali tudi pobude pravosodnih policistov.

Katičeva je opozorila še, da v primerih pobega pripornikov iz koprskega zapora in napada na pravosodnega policista na Dobu potekajo kriminalistične preiskave. Zaradi interesa preiskav tako o podrobnostih ni želela govoriti, je pa napovedala ustrezno ukrepanje, če bodo preiskave pokazale kakšne nepravilnosti.