Dodatna pooblastila

Sova bi rada tajno vstopala in snemala v prostoru

T.L./STA
31. 1. 2019, 15.44
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 16.02
Deli članek:

V nabor pooblastil bi dodali vsaj tajni vstop v prostor in tajno snemanje v prostoru, kot je to urejeno v drugih "odgovornih evropskih demokratičnih državah".

Profimedia
Pravijo, da obstoječa pooblastila Sove niso dovolj učinkovito orodje za zgodnje odkrivanje vseh oblik groženj nacionalni varnosti.

Vlada se je seznanila s programom dela Sove za leto 2019, poročilom o delu in poslovanju v letu 2018 in besedilom o aktivnostih agencije v letu 2018. Kot je v javno dostopnem besedilu opomnil direktor agencije Rajko Kozmelj, obstoječa pooblastila Sove niso dovolj učinkovito orodje za zgodnje odkrivanje vseh oblik groženj nacionalni varnosti.

Program in poročilo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) sta tajna dokumenta, zato je agencija javnost o opravljenem delu seznanila s posebnim dokumentom. V njem je med drugim navedeno, da je Sova v lanskem letu posebno pozornost med drugim namenjala spremljanju problematik mednarodnega terorizma in ekstremizma, organiziranega kriminala, ilegalnih migracij, razmer na mednarodnih kriznih žariščih, protiobveščevalnega področja, kibernetskih in hibridnih groženj.

Slovenija ni neposredno ogrožena, vendar

Precejšen del aktivnosti je agencija usmerjala k pridobivanju podatkov, pomembnih za uresničevanje in zaščito slovenskih ekonomskih interesov ter izboljšanje njenega gospodarskega položaja.

Vodilo agencije v letu 2019 bo zavedanje, da je varnost dobrina. Ni samoumevna, zanjo je treba skrbeti, je v dokumentu zapisal Kozmelj. Kot je navedel, Slovenija sicer ni neposredno ogrožena, vendar pa je tveganje za njene varnostne, politične in gospodarske interese stalno. Sova to tveganje pozorno spremlja, dogodki v mednarodnem okolju pa po Kozmeljevih navedbah kažejo, kako hitro se lahko varnostne razmere zaostrijo in se s tem spremeni tudi kakovost življenja v državi.

Radi bi tajni vstop v prostor in tajno snemanje v prostor

Je pa direktor opozoril, da obstoječa pooblastila Sove niso dovolj učinkovito orodje za zgodnje odkrivanje vseh oblik groženj nacionalni varnosti. Delovna skupina za odpravo pomanjkljivosti na področju preprečevanja radikalizacije, ki jo je ustanovil sekretariat Sveta za nacionalno varnost, je zato oblikovala tri predloge za učinkovito izvajanje nalog, povezanih z zgodnjo zaznavo ter prepoznavo tveganj in groženj nacionalni varnosti.

Med njimi je največ podpore prejel predlog, po katerem bi agencija pridobila mandat za učinkovito zgodnje odkrivanje vseh oblik nasilnega ekstremizma, v nabor pooblastil pa bi dodali vsaj tajni vstop v prostor in tajno snemanje v prostoru, kot je to urejeno v drugih "odgovornih evropskih demokratičnih državah". Na ta način bi bila po direktorjevem prepričanju zapolnjena vrzel na področju varstva ustavne ureditve, obstoječi sodni in politični nadzor pa bi dodatno okrepili z vzpostavitvijo okrepljenega strokovnega nadzora.

Ministrstvo za obrambo je sicer medtem že pripravilo predlog resolucije o strategiji nacionalne varnosti, ki predvideva tudi okrepljeno vlogo Sove. Kot je razbrati iz besedila, objavljenega minuli teden, bi bila dodatna pooblastila Sove usmerjena v zgodnje odkrivanje nasilnega ekstremizma s ciljem pomoči policiji pri preiskovanju tovrstnih zadev.

Dokument predvideva tudi ustanovitev novega samostojnega in neodvisnega državnega organa, ki bi bil pristojen za nadzor nad izvajanjem pooblastil obveščevalno-varnostne skupnosti na področju varovanja ustavne ureditve.