Preskakovanje čakalnih vrst

Mimo vrste s kokošjimi jetrcami, jajci in žganjem

S.S.
22. 1. 2019, 13.20
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 13.39
Deli članek:

Na okrožnem sodišču so se nadaljevali predobravnavni naroki v odmevni aferi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana.

S.S.
Uroš Smiljić krivde ni priznal.

Pred sodnico Nino Drozdek Draganić je med drugimi pristopil prvoobtoženi nekdanji skladiščnik v UKC Ljubljana Uroš Smiljić, ki pa očitkov po obtožbi ni bil pripravljen priznati.

Krivde prav tako nista priznala soobtožena "civilista" Stanko Raner in Sašo Žaljev, medtem ko je zdravnik Rado Janša prek svojega zagovornika, odvetnika Francija Matoza, izostanek opravičil iz zdravstvenih razlogov. O krivdi se bo Janša predvidoma izrekel čez tri tedne.

Skladiščnik siva eminenca UKC

Prvoobtoženi Smiljić naj bi v UKC več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade. Obtožnica navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih.

V postopku zaradi jagermaistra …

Podkupnine pa naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah. Raner, ki je danes v hram pravice prišel kar brez odvetnika, je sodnici dejal, da se mu zdi smešno, da se je v postopku znašel "zaradi enega domačega jagermaistra". Žaljec pa je po koncu v izjavi za medije poudaril, da mu tožilstvo očita, da je Smiljiću dal "približno pol kilograma kokošjih jetrc in 30 jajc v zameno za nič". Kot je ob tem pojasnil njegov zagovornik, odvetnik Robert Čebular, tožilstvo nikjer ne omenja dejstva, da sta s Smiljićem družinska prijatelja že vsaj 15 let in da je tudi Smiljić "v okviru tega prijateljstva" kdaj obdaroval Žaljeca.

Za dobro delo nagrajen z obtožnico

"Če opravljaš vestno delo in opozoriš, da nabava medicinskega materiala za deset artiklov na leto gre več kot milijon evrov, na koncu za nagrado dobiš obtožnico. Marsikomu se pa lahko še tresejo hlače. V javnosti bomo pokazali, kaj se dogaja v slovenskem zdravstvu," je po naroku dejal Smiljić. Zatrdil je tudi, da ni prejel 20 tisočakov od Iztoka Požarja, ki se je prav tako znašel med obtoženimi in je krivdo priznal prejšnji teden (sodba mu bo izrečena 31. januarja). Požar je sicer razkril prakso v UKC in je Smiljića tudi kazensko ovadil, njegovo ovadbo (in vse nadaljnje dokaze, pridobljene na tem temelju, torej vse) pa si prizadeva obramba prvoobtoženega izločiti iz spisa.

Smiljiću policisti sledili že prej?

Kot je pojasnil Smiljićev zagovornik, odvetnik Peter Žnidaršič, je bil Požar šele tik pred koncem podajanja izjave policistom opozorjen, da ima status osumljenca. "Zakon je tukaj jasen, ustava pa še bolj," je ob tem dejal Žnidaršič. Kot dokazni predlog je navedel še, da sodišče pridobi podatke o kazenskih in predkazenskih postopkih zoper Požarja: "Gospod Požar ni tako čist, kot bi se želelo dokazati." Opozoril je tudi, da se predkazenski postopek zoper Smiljića ni pričel z ovadbo, policisti so mu po besedah Žnidaršiča tajno sledili že prej, ker je bil "operativno zanimiva oseba".