Očitki o davčnem utajevanju

Vilfana je na zagovor poklical Marjan Šarec

T.L./STA
15. 1. 2019, 16.55
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 17.43
Deli članek:

Vilfan je danes očitke, ki se pojavljajo glede nakazil honorarjev na njegovo društvo, označil za neresnične, zavajajoče in manipulativne.

STA
Peter Vilfan

Premier Marjan Šarec je državnega sekretarja v svojem kabinetu Petra Vilfana zaprosil za pojasnila o medijskih navedbah glede davčnega utajevanja ter jih tudi prejel, so pojasnili v Šarčevem kabinetu. Vilfan je danes očitke, ki se pojavljajo glede nakazil honorarjev na njegovo društvo, označil za neresnične, zavajajoče in manipulativne.

Kot je o honorarjih, ki jih je Vilfan prejemal za komentiranje košarkarskih tekem na RTV Slovenija in za Proplus, poročal Požareport, naj bi javni zavod RTV Slovenija Vilfanu, nekdanjemu košarkarju, v letih od 2007 do 2012 honorar nakazoval na račun njegovega zasebnega športnega društva, s čimer da je z računovodskimi manevri davčno blagajno oškodoval za več deset tisoč evrov.

Vilfan je v današnjem pisnem odzivu pojasnil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTV Slovenija in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo je predlagala, pripravila in po njegovih navedbah dala v pregled pravni službi RTV Slovenija, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko s to pogodbo karkoli narobe. Temu po njegovih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTV Slovenija ter neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana.

V Zbornici davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS) pa se medtem glede očitkov Vilfanu ne morejo opredeljevati, presoja zakonitosti njegova ravnanja pa je v domeni pristojnih organov, so pojasnili.

Pravi, da je dobival 1500 evrov mesečno

Kot je še pojasnil Vilfan, je bilo njegovo delo na RTV Slovenija v navedenem obdobju mesečno ovrednoteno v višini 1500 evrov, zneski, ki so se pojavili v javnosti, pa so precej višji. Po Vilfanovih navedbah namreč obsegajo obdobje treh let ter zajemajo tudi vse potne stroške (letalske vozovnice, hotelske namestitve, transferje in obračune dnevnic). Pogodba je vsebovala tudi pripravo prispevkov za dnevnoinformativne oddaje in vodenje športnih oddaj ter sodelovanje v drugih oddajah zavoda.

Kot pravi, je osebno sodelovanje z javnim zavodom prekinil leta 2009, njegovo društvo pa je nekaj let sodelovalo v oddaji Male sive celice. Več let zapored so brezplačno gostili zmagovalce oddaje v poletnem košarkarskem taboru v Strunjanu, pozneje pa so jim izvajalci oddaje sporočili, da zaradi spremembe predpisov tak način podeljevanja nagrade ni več možen, zato je v naslednjih letih udeležbo plačala RTV Slovenija.

Sodelovanje je bilo urejeno preko enkratnega letnega naročila s strani RTV Slovenija Športnemu društvu košarkarska šola Peter Vilfan, je pojasnil.

Odobreno opravljanje dodatne dejavnosti v času poslanskega mandata

Vilfan je sicer komentiral športne tekme tudi v času, ko je bil poslanec, prvič je bil izvoljen leta 2011. DZ mu je v prvem in tudi v drugem poslanskem mandatu, ki ga je nastopil leta 2014, odobril opravljanje dodatne dejavnosti. Zakon o poslancih namreč slednjim prepoveduje hkratno opravljanje pridobitne dejavnosti, dopušča pa nekatere izjeme. Tako lahko opravljajo dodatno dejavnost, največ v obsegu petine polnega delovnega časa, če gre za zahtevnejša strokovna, znanstvena, pedagoška ali raziskovalna dela.

Vilfan je leta 2017 za POP TV oz. Kanal A komentiral košarkarske tekme na evropskem prvenstvu. Na Proplus so za STA navedli, da pogodbenih razmerij s svojimi poslovnimi partnerji ne komentirajo, Vilfan pa je danes pojasnil, da je bila projektna pogodba sklenjena na enak način kot z RTV Slovenija. Pridobljena sredstva so bila po njegovih navedbah uporabljena za delovanje dejavnosti društva.

Revija Reporter je včeraj poročala, da tudi Finančna uprava RS preiskuje, ali je Vilfan kršil davčne predpise. Na slednji za STA teh navedb niso ne potrdili ne zanikali, saj gre po njihovih navedbah za davčno tajnost.

"Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugo, kar zadeva posameznega zavezanca za davek," so pojasnili. 

Obenem pa so dodali, da tedaj, ko so obveščeni (s strani medijev ali pa prejmejo prijavo) o določenih okoliščinah, ki kažejo na možnost kršitve predpisov, te skladno s svojimi pristojnostmi preverijo. 

Če bi se izkazalo, da je prišlo do kakšnih napak, Vilfan napoveduje, da bo prevzel odgovornost, a to lahko po njegovih navedbah ugotovijo le uradni organi.

Kaj pravijo poslanci

Odzvali pa so se že nekateri poslanci. Poslanec Levice Luka Mesec je dejal, da davki "niso a la carte in ne moremo kar izbirati, katere bomo plačevali in v kolikšni meri, pač pa je treba plačevati take, kot so predpisani". V tem smislu vidi Vilfanovo ravnanje kot izmikanje davkom oz. je "avtorske honorarje, ki bi jih moral usmerjati na avtorsko pogodbo, ker so bili njegov osebni dohodek, kanaliziral na društvo zato, da se je izmaknil plačevanju davkov".

Poslanec DeSUS Robert Polnar, sicer predsednik odbora DZ za finance primer premalo pozna, da bi ga lahko komentiral. Načelno pa meni, da gre v primeru tovrstnega prejemanja honorarjev na društvo najverjetneje za izogibanje plačilu dohodnine.

Poslanec SDS Anže Logar je poudaril, da je davčna zakonodaja za to, da se jo spoštuje, poslanec LMŠ Robert Pavšič in poslanka SD Bojana Muršič pa sta se zavzela za to, da zadevo raziščejo pristojne institucije.