Brexit

Zaušnica Mayevi, Britanci zavrnili ločitveni sporazum

T.L./STA
15. 1. 2019, 17.13
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 21.55
Deli članek:

Theresa May je tik pred glasovanjem še zadnjič pozvala poslance, naj podprejo ločitveni sporazum z EU. Izgubila je.

Reuters
Theresa May

Spodnji dom britanskega parlamenta je nocoj v skladu s pričakovanji zavrnil ločitveni sporazum, ki ga je britanska vlada sredi novembra dosegla z EU. Za dogovor sta glasovala 202 poslanca, 432 jih je bilo proti.

Razprava o dogovoru z EU je po navedbah BBC trajala osem dni in se zavlekla v dve koledarski leti. Potekala je 55 ur in 43 minut, poslanci pa so imeli 425 govorov.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je po objavi izidov glasovanja zahteval glasovanje o nezaupnici vladi.

Izid glasovanja je najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva, poroča BBC. Pred tem so poslanci zavrnili dopolnilo poslanca Johna Barona k dogovoru, s katerim bi Združenemu kraljestvu dali pravico, da odpravi irsko varovalo brez privolitve EU. Podprlo ga je le 24 poslancev, 600 jih je bilo proti.

V sredo o nezaupnici vlade

Laburisti so takoj po objavi izidov glasovanja zahtevali glasovanje o nezaupnici vladi. Premierka Theresa May je pred tem dejala, da je treba ugotoviti, če vlada še uživa podporo. Razprava o nezaupnici bo potekala že v sredo, trajala bo ves dan, sklenili jo bodo ob 19. uri, za zdaj pa ni znano, ali bo v sredo potekalo tudi glasovanje.

Ulstrski unionisti, ki manjšinski vladi v parlamentu zagotavljajo podporo z desetimi poslanci, bodo po napovedih na glasovanju o nezaupnici podprli Mayevo, čeprav so danes glasovali proti dogovoru z EU. Poslanec Sammy Wilson, v stranki pristojen za brexit, je dejal, da bi se Mayeva morala vrniti v Bruselj in zahtevati "svoboden odnos" z Brusljem ali pa naj se pripravi, da bo Združeno kraljestvo iz unije izstopilo brez dogovora.

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico vladi, ima ta - ali pa kdorkoli drug, ki mu uspe zagotoviti večino v parlamentu - nato 14 dni časa, da dobi zaupnico na novem glasovanju. Če ji to ne uspe, sledijo predčasne volitve, pojasnjuje BBC.

Mayeva je po glasovanju dejala, da je "slišala, kaj je nocoj povedal spodnji dom". Napovedala je, da bo do ponedeljka pojasnila, kako naj bi stvari potekale naprej. Ponovila je, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu leta 2016.

Vrednost funta nekoliko zrasla

Že nekaj minut po objavi odločitve britanskega parlamenta je nekoliko zrasla vrednost britanskega funta. Ob objavi izidov, okoli 20.50, je bilo za en evro treba odšteti 89,11 penija, tik pred tem pa 89,57 penija.

Mayeva verjala do zadnjega

Mayeva je tik pred glasovanjem še zadnjič pozvala poslance, naj podprejo ločitveni sporazum z EU. "Glasujte tako, kot je najbolje za državo," je poudarila.

Kot je dejala še pred glasovanjem po poročanju britanskega BBC, se v primeru splošnih volitev, za katere se zavzema vodja opozicijskih laburistov Corbyn, možnosti ne bodo spremenile - še naprej bodo na mizi odpoved brexita, urejen izstop iz unije na podlagi dogovora ali brexit brez dogovora.

Zatrdila je še, da dogovor omogoča Združenemu kraljestvu, da znova prevzame nadzor nad zakonodajo in mejami, in to na način, ki ščiti delovna mesta. Ponovila je tudi, da je treba spoštovati voljo državljanov, ki so se leta 2016 na referendumu odločili za brexit.

Profimedia
Protestniki ne želijo izhoda iz EU.

Red ali kaos?

Z razpravo so v parlamentu začeli že popoldne. Generalni tožilec Geoffrey Cox je ob začetku razprave pozval poslance, naj prepoznajo "vrednost kompromisa" in podprejo red namesto kaosa. Blizu parlamenta medtem potekajo protesti za in proti dogovoru.

Poslanci so po poročanju britanskega BBC najprej odločali o treh ali štirih dopolnilih k dogovoru, na koncu pa še o ločitvenem sporazumu. 

"Vzdušje neizogibne katastrofe"

Dogovoru se po navedbah britanskih medijev obetala odločna zavrnitev, saj so mu poleg opozicije nasprotovali tudi ulstrski unionisti in okoli sto od skupno 316 poslancev vladajočih konservativcev. Za podporo dogovoru je potrebnih 320 poslanskih glasov. 

Po pisanju Financial Timesa na Downing Streetu vse bolj prevladuje "vzdušje neizogibne katastrofe". Časnik se pri tem sklicuje na neimenovane zaveznike Mayeve, češ da se bojijo, da jim bo za uspeh zmanjkalo najmanj 200 glasov.

"Ta gnili dogovor mora biti poražen," je danes tvitnil vodja skupine okoli 80 evroskeptičnih konservativcev Jacob Rees-Mogg. Da dogovora "v enem najpomembnejših glasovanj v parlamentu v zadnjih desetletjih" ne bo podprla, je napovedala tudi ena vodilnih proevropsko usmerjenih torijcev Anna Soubry, ki se zavzema za izvedbo novega referenduma o brexitu. Mayeva bo skoraj zagotovo poražena, vprašanje je le, za koliko glasov, je zapisala poslanka v pismu volivcem.

Kaj razburja Britance

Za britanske poslance je v dogovoru z EU najbolj sporno varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

EU je pred ključnim glasovanjem v pismu britanski premierki v ponedeljek potrdila zagotovila, da se bo prizadevala izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku. Mayeva je v ponedeljek poudarila, da imajo zagotovila EU pravno vrednost in da je zato še verjetneje, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno. Poslance je tudi pozvala, naj "v dobro države" podprejo dogovor.

Kaj pomeni zavrnitev 

Po zavritvi je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij.

V okolici parlamenta v Londonu medtem danes potekajo mirni protesti za in proti dogovoru. "Brexit pomeni brexit" ter "Glasovali smo za izstop" na transparentih poudarjajo zagovorniki izstopa iz EU. Le nekaj metrov stran demonstrirajo zagovorniki obstanka Velike Britanije v EU, ki vzklikajo "Ne brexitu". Videti je tudi plakat, na katerem je upodobljena ladja Brexit na poti proti ledeni gori, poroča nemška tiskovna agencija dpa.