Koliko več

To so številke: Domovi za upokojence bodo dražji že ta mesec

Dženana Kmetec/Štajerski tednik
14. 1. 2019, 19.15
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 19.21
Deli članek:

Povišanju stroškov dela bo posledično sledil tudi dvig oskrbnin v večini domov upokojencev. Za primer smo vzeli Dom upokojencev Ptuj, kjer bo znesek na položnici s 1. januarjem 2019 višji za dva odstotka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

18,80 evra bo po zvišanju znašala oskrbnina na dan v DU Ptuj. 20,28 evra bo po zvišanju znašala oskrbnina na dan v DU Koper. 18 evrov več bodo na položnici čutili tisti, ki plačujejo storitev oskrbe VI.

Zvišanje plač zaposlenih v javnem sektorju (tudi dvig minimalne plače), o čemer se je Vlada RS dogovorila s sindikati, bodo občutili tudi plačniki oskrbnin v domovih za starejše. Cene storitev institucionalnega varstva se namreč morajo uskladiti z dvigom stroškov dela, sicer bodo odhodki presegli prihodke. To razliko pa bodo krili uporabniki storitev oziroma plačniki: bodisi svojci bodisi v nekaterih primerih občine.

USKLADITEV DOPUŠČA PRAVILNIK

Na podlagi aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije so se prvega januarja letos povečali stroški dela pri izvajalcih storitve institucionalnega varstva.

Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev med drugim izvajalcem omogoča, da med letom dodatno uskladijo ceno, če se stroški dela spremenijo za več kot 1,5 odstotka po zadnji uskladitvi. »Če bo posamezni izvajalec ugotovil, da dviga stroška dela ni mogoče pokriti v okviru načrtovanih sredstev, ima torej možnost uskladitve cen. Predlagani delež povečanja stroškov dela v ceni ne sme presegati dejanskega dviga stroškov dela na oskrbi, ki po oceni ministrstva ne bo presegel 3,5 odstotka,« je navedeno v dopisu, ki ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovilo na vse domove za starejše.

PREDLOG V POTRDITEV MINISTRSTVU

Tisti izvajalci, ki so se zaradi rasti stroškov dela odločili spreminjati tudi cene oskrbnin, so morali ministrstvu posredovati obvestilo o višini cene, obenem pa pripisati načrtovano rast stroškov dela.

Med tistimi, ki so se odločili predlagati dvig cen, je tudi Dom upokojencev Ptuj. Tak predlog je na decembrski seji potrdil svet zavoda. Predlagali so povišanje cene za dva odstotka. Osnovna oskrba v enotah v UE Ptuj bi tako znašala 18,80 evra na dan in za Koper 20,28 evra.

Ministrstvo se o predlogu za dvig še ni opredelilo, čas ima do 18. januarja. A da bi ga zavrnili, je zelo malo verjetno. Direktorica DU Ptuj

Arhiv Svet24
Storitve po novem dražje.

 namreč pravi, da so predlog uskladili s konkretnimi številkami.

PONOVEN DVIG CEN MOGOČ ŽE MARCA

Ministrstvo je sicer izvajalce pozvalo, da k uskladitvi cen pristopijo samo, če prihodki zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov. Nova možnost uskladitve cen bo ponujena 1. marca 2019 na podlagi objavljenih rasti elementov cen, v katere bo poleg drugih sprememb vključena tudi rast stroškov dela, upoštevaje sklenjen aneks.

Priporočali so, da dvig cene tokrat pri posameznem izvajalcu ne preseže dveh odstotkov povečanja. Na Ptuju so na primer tem navodilom sledili. Če bo tak predlog potrjen tudi na ministrstvu, pa bodo takšne cene veljale od 1. januarja 2019.

KOLIKO BO CENA VIŠJA?

Trenutno še veljavna cena oskrbe I na dan za enote v UE Ptuj je 18,56 evra in za Koper 19,96 evra. Če bo ministrstvo soglašalo s predlogom za dvig v višini dveh odstotkov, bo nova cena oskrbnine I za vse enote DU Ptuj razen koprske znašala 18,80 evra, v Kopru pa 20,28 evra na oskrbni dan.

Za stanovalce na Ptuju (oskrba I) bo to pomenilo okrog sedem evrov na mesec več kot do zdaj, k čemur je treba prišteti še sorazmerno povišanje zneska dodatkov.

Še nekoliko bolj bodo to podražitev čutili tisti, ki plačujejo storitev oskrbe VI. Nova cena oskrbnega dne bo 31,37 evra, v Kopru pa kar 34,19 evra na dan. To bo na položnici zneslo okrog 18 evrov več.

Direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički poudarja, da so oskrbnino morali povišati, saj drugače ne bi mogli zagotoviti dovolj sredstev za pozitivno poslovanje: »Večina zavodov se je morala odločiti za to potezo. Stroški dela so se povečali, vira financiranja pa niso zagotovili. Moje stališče je enako mnenju Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da se to breme ne bi smelo prenesti na uporabnike, a trenutno drugega izhoda nimamo, če ne želimo zabresti v negativno poslovanje.«