Propadel posel

"Polom" je zdaj dokončen: Hrvaška ostala praznih rok

T.L./STA
14. 1. 2019, 16.02
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 16.08
Deli članek:

Hrvaška vlada je dokončno opustila nakup izraelskih lovcev.

Profimedia
Letalo F-16 barak

Hrvaška vlada je na današnji seji razveljavila svojo odločitev iz marca lani o nakupu vojaških letal F-16 barak od Izraela. Hrvaški premier Andrej Plenković je povedal, da se bodo naknadno odločili o tem, kako bodo posodobili hrvaško vojaško letalstvo. Hrvaška vojska ima na razpolago le še tri stare ruske mige 21.

Pred današnjo vladno sejo se je hrvaški državni in vojaški vrh udeležil seje nacionalnega sveta za obrambo v uradu hrvaške predsednice in vrhovne poveljnice hrvaških oboroženih sil Kolinde Grabar-Kitarović. Vladi so priporočili, naj razveljavi lansko odločitev o nakupu izraelskih letal.

Tel Aviv brez odobritve ZDA

Današnja odločitev hrvaške vlade je sledila obisku direktorja izraelskega ministrstva za obrambo Udija Adamsa v Zagrebu prejšnji četrtek, ko je obvestil hrvaškega ministra za obrambo Damirja Krstičevića, da Hrvaški ne morejo prodati letal F-16 barak, kot je bilo dogovorjeno na podlagi hrvaškega razpisa. Tel Aviv namreč ni dobil odobritve za prodajo od ZDA, kjer so letala proizvedli konec 80. let.

Plenković je na seji poudaril, da je ključni razlog za današnjo odločitev nezmožnost Izraela, da bi izpolnil zaveze pridobitve soglasja ZDA za transfer vojaških letal Hrvaški. Obenem je povedal, da bodo podrobno analizirali razloge, zaradi katerih je prišlo do "določenih težav pri uresničitvi projekta".

"Po podrobni analizi in na podlagi pridobljenih izkušenj v tem primeru bo vlada sprejela ocene in odločitve, kako obdržati in posodobiti hrvaško vojaško letalstvo ter kako določiti nov model, da bi nabavili večnamenska vojaška letala, ki jih Hrvaška potrebuje,", je povedal Plenković na današnji seji vlade, na kateri je bila razveljavitev lanske odločitve o nakupu letal tudi edina točka na dnevnem redu.

Kaj sledi?

Na Hrvaškem ocenjujejo, da ima vlada dve možnosti - ponoviti mednarodni razpis ali pa poskusiti uresničiti načrte o posodobitvi hrvaškega vojaškega letalstva z neposredno pogodbo z enim od dosedanjih ponudnikov. Poleg Izraela so svoja vojaška letala na hrvaškem razpisu sicer ponudile ZDA, Švedska in Grčija.

Krstičević je po seji vlade novinarjem nakazal najverjetnejšo usmeritev vlade po razveljavitvi razpisa. Kot je dejal, bo Hrvaška sprožila nov postopek nabave, najbližje pa so nakupu novih ameriških letal F-16. Pojasnil je, da od ZDA verjetno ne bodo mogli kupiti 12 letal, ker "morajo imeti odgovornost do denarja davkoplačevalcev".

Izrazil je prepričanje, da bodo ZDA v skladu s strateškim partnerskim odnosom do Hrvaške ponudile najboljše, kar lahko ter da Hrvaška potem takšne ponudbe ne bo zavrnila. Potrdil je, da se pogovarja tudi s kolegi iz drugih držav, ki so nedavno kupile ameriške lovce.

Izraelska ponudba za nakup 12 letal je bila vredna pol milijarde dolarjev. Zapletlo pa se je, ker so ZDA pogojevale prodajo letal ameriškega proizvajalca Lockheed-Martin z odstranitvijo celotne opreme, s katero je Izrael posodobil svoja že nekaj desetletij stara letala F-16.

Grabar-Kitarovićeva je v prejšnjo sredo izrazila je zaskrbljenost, ali bodo obstoječa stara ruska letala v sestavi hrvaških oboroženih sil zdržala do leta 2024, ko naj bi jim potekel skrajni rok uporabe po neuspešnem remontu v letu 2013. Hrvaška ima eskadriljo migov 21, ki so bili nekoč v sestavi jugoslovanske vojske, a so v operativni rabi samo še trije. Zaradi "poloma" z nakupom letal je hrvaška opozicija že zahtevala odstop ministra Krstičevića in premierja Plenkovića. Največja opozicijska stranka SDP je napovedala, da bodo o neuspešnem nakupu letal zahtevali tudi razpravo v parlamentu, ki bo svojo prvo letošnjo sejo začel v sredo.