Iščete službo?

Šolstvo, zdravstvo in ministrstva nujno potrebujejo nove delavce

MV
15. 1. 2019, 06.50
Deli članek:

Konec lanskega leta je bilo na zavodu registriranih dobrih 78 tisoč brezposelnih. Prostih delovnih mest je nekaj več kot devet tisoč.

Dreamstime
V zdravstvu primanjkuje večje število delavcev.

Za iskalce zaposlitev smo preverili ponudbo prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje. Najbolj iskani so delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. V teh poklicih je na voljo 609 delovnih mest. Sledijo jim vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (484 prostih delovnih mest). Delodajalci potrebujejo še 456 zidarjev, 386 strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih ter drugih ustanovah, 377 varilcev, 295 natakarjev, 228 prodajalcev, 226 elektroinštalaterjev, 197 strokovnjakov za zdravstveno nego ter 159 delavcev s področja zdravstva in socialne oskrbe.

Daleč največ priložnosti v prestolnici

Na spletni strani zavoda za zaposlovanje so objavljeni razpisi za 2829 prostih delovnih mest. Največ priložnosti, a hkrati tudi največjo konkurenco imajo delavci na »teritoriju« ljubljanske območne službe, kjer delodajalci iščejo 1023 delojemalcev. Sledi ji mariborska območna služba, kjer ponujajo 297 delovnih mest. Najmanj delavcev pa iščejo na območju trboveljske službe, in sicer 54.

Priložnosti v šolstvu

Zavod za zaposlovanje na svojih spletnih straneh vsak delovni dan objavlja seznam prostih delovnih mest. Konec minulega tedna je bilo, kar zadeva zaposlitve v javni upravi, največ povpraševanja po novih delavcih v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in tudi javni upravi. V visokem šolstvu se iščejo znanstveni sodelavci, raziskovalci in asistenti. Tako imajo kandidati z ustrezno izobrazbo možnost zaposlitve na fakulteti za matematiko in fiziko ter fakulteti za strojništvo. Delovno silo iščejo tudi v nekaterih osnovnih šolah, predvsem v Prekmurju, kjer zaposlujejo učitelje zgodovine, geografije, športne vzgoje ter učitelje razredne stopnje. Za delo z otroki v vrtcu je razpisanih več delovnih mest v Domžalah, Metliki, Tržiču in Kranju.

Največ potreb v zdravstvu

Medtem pa je dobro znano, da veliko kadra primanjkuje v slovenskem zdravstvu, skoraj na vseh koncih države iščejo delavce s tega področja. V Ljubljani so razpisana delovna mesta za radiologe na onkološkem inštitutu, medicinsko sestro ter zdravnika specialista na očesni kliniki. Na Štajerskem iščejo radiološke inženirje, bolničarje v urgentni in operativni dejavnosti ter intenzivni fizioterapiji in medicinske sestre. Večje potrebe po delavcih so tudi na Celjskem in Primorskem.

Ministrstva, agencije in inštituti

Na ministrstvu za notranje zadeve iščejo podsekretarja v direktoratu za policijo v sektorju za varnostno načrtovanje, administratorja ter inšpektorja. Morda najbolj zanimiv razpis je objavilo ministrstvo za infrastrukturo, kjer poteka javni natečaj za položaj generalnega direktorja direktorata za energijo ter generalnega sekretarja. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije potrebuje računovodjo in področnega svetovalca, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije pa strokovnega sodelavca na oddelku za kakovost.