Krizni sestanek

Na CSD-jih tudi v 2019 še po starem?

Žiga Kariž
18. 12. 2018, 19.25
Posodobljeno: 18. 12. 2018, 19.30
Deli članek:

Glede na dogovore med vsemi deležniki bodo z uvedbo novega informacijskega sistema poskušali počakati še vsaj dva meseca.

Arhiv Svet 24
Če sistem ob uvedbi ne bi deloval, bi lahko prišlo do novih zastojev pri izdajanju odločb.

STA
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Ksenija Klampfer, menijo, da na CSD-jih ni večjih težav.

Prejšnji teden smo poročali o pismu, ki ga je sindikat zdravstva in socialnega varstva poslal na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). V njem so opozorili na kadrovsko podhranjenost, zaostanke pri reševanju vlog, predvsem pa na napake, ki so jih zaznali pri testni uporabi novega informacijskega sistema Krpan. Po naših informacijah naj bi med testiranjem ugotovili, da je sistem izredno dovzeten za napake. Nov 3,4 milijona evrov vredni informacijski sistem, ki naj bi olajšal delo državnim uradnikom, naj bi na CSD-jih zaživel s prvim januarjem 2019. A uslužbenci, ki se danes pri delu že spopadajo z enim napol delujočim informacijskim sistemom, se bojijo, da bi uvedba Krpana pomenila popoln kolaps sistema, zaradi česar bi se lahko ustavilo reševanje vlog za socialne transferje in bi bila s tem prav najbolj ranljivim članom naše družbe povzročena velika škoda.

Ministrstvo meni, da ni večjih težav

Na MDDSZ so v petek na spletnih straneh objavili informacijo o stanju na CSD-jih, ki naj bi pomirila javnost. Kot so zapisali, situacija ni tako resna in da naj bi do zaostankov v resnici prihajalo le v Ljubljani. Zapisal so še, da ministrstvo pristopa k reševanju situacije na način, da se bo del zaostankov s centrov, ki beležijo največje zaostanke, prenesel na tiste brez zaostankov. Obenem so priznali, da zaposleni na centrih zato, da bi vse prispele vloge rešili v čim krajšem času, delajo tudi prek polnega delovnega časa. A že v petek je Zvonko Vukadinovič, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva, pojasnil, da dela ne bodo mogli zgolj prerazporejati med centri, saj nimajo vsi centri enakih pooblastil za obravnavo osebnih podatkov in pooblastil za izdajanje odločb.

Krizni sestanek

Razlogi za alarmantno stanje na CSD-jih so reorganizacija, izpad delovanja informacijskega sistema in odločitve vlade, ki so CSD-jem naložile dodatno delo.

MDDSZ je, čeprav so zapisali, da na CSD-jih ni večjih težav, včeraj organiziralo krizni sestanek, na katerem so bili navzoči tudi predstavniki ministrstva za javno upravo, ki je odgovorno za uvedbo informacijskega sistema Krpan. Ugotovljeno je bilo, da je delni vzrok za težave s Krpanom tudi slaba usposobljenost zaposlenih na CSD-jih. Tako so se udeleženci kriznega sestanka dogovorili, da bodo začetek uporabe sistema Krpan poskusili prestaviti za dva meseca, v tem času pa odpraviti morebitne napake in usposobiti uporabnike.

Bodo roki spoštovani?

Nov informacijski sitem za upravljanje dokumentov naj bi do leta 2021 začela uporabljati vsa javna uprava. Ker je financiran iz evropskih sredstev, se morajo tako izvajalci, konzorcij treh podjetij Marg, Avtenta in APS Plus kot ministrstvo držati rokov ali pa lahko ostanejo brez evropskih sredstev.