Ponovno sojenje Milku Noviću

Žena umorjenega Janka Jamnika zavrnila navedbe, da je bil njen mož pred smrtjo prestrašen

S.S.
18. 12. 2018, 16.20
Posodobljeno: 18. 12. 2018, 16.21
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je pričelo novo sojenje Milku Noviću, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika 16. decembra 2014.

STA
Milko Nović spet na zatožni klopi
V breme so Noviču šli številni sodni postopki, ki jih je sprožal zoper Kemijski inštitut, ker so ga odpustili, njegov t. i. "seznam za fentanje" oseb na inštitutu, pa tudi to, da so na njegovih rokah in jakni našli sledi streljanja (t. i. GSR delce), da je živel relativno blizu kraja dogodka in da je v tistih dneh čistil svoje kolo. Poleg tega je bazna postaja v bližini restavracije zaznala njegov mobilni telefon.

Noviča so pred enim letom za umor Jamnika prisodili 25 let zapora. Obramba se je brez uspeha pritožila na višje sodišče, oktobra letos pa uspela na vrhovnem sodišču, ki je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, obsodilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje novemu senatu, ki mu predseduje Zvjezdan Radonjić.

»V predhodnem sojenju sem natačno izpovedal dogajanje tega dne,« je Novič včeraj dejal uvodoma in nato izpostavil tri stvari. Prvič, da je bil kritičnega dne na povabilo prijatelja v Sežani in Vipavski dolini, v Ljubljano pa se je vrnil okrog 18. ure. »Relativno utrujen od celega dne sem se doma preoblekel v pižamo in se posvetil informativnemu bloku,« je dejal. Drugič, da sam z Jamnikom ni bil nikoli v sporu, pač pa s Kemijskim inštitutom, ki pa ga je reševal »pravno korektno«. In tretjič, da je v preiskavi ves čas sodeloval. »Želel sem, da bi resnica čim prej prišla na dan,« je poudaril.

Jamnik precej časa namenjal Noviču

V nadaljevanju je besedo dobila Tatjana Jamnik Skubic, žena umorjenega, ki je bila na prvem sojenju zaslišana le v preiskavi. Pojasnila je, da je mož kritičnega dne dejal, da se bo do 22. ure vrnil s službene zabave. Da je nekaj narobe, je pomislila, ko je od sosede dobila SMS sporočilo, če je z njo in hčerko vse v redu. »Poklicala sem Janeza, a se ni oglasil,« je dejala ... Pojasnila je tudi, da sta se z možem doma pogovarjala o problemih v službi. Po njenih besedah je moral Jamnik precej časa namenjati Novičevim tožbam, ki jih je vlagal tako zoper direktorja kot inštitut. Poleg tega naj bi Novič na obravnavah »operiral z neresnicami« in »potvarjal zadeve«. Nekaj dni pred usodno zabavo je Jamnik ženi dejal, da je Novič vse postopke izgubil in da mu zdaj ostane le še Evropsko sodišče za človekove pravice.

STA
Navijači Milka Noviča.

Ženi umorjenega grožnje niso znane

Jamnikova je še izpostavila, da je imel mož nekaj nevšečnosti tudi, ko so iz inštituta odpustili Dušanko J., njenega sina in njegovo dekle, kar se je zgodilo kakšno leto pred umorom. Pa tudi, da je v tistem času pogosto poslovno potoval v Izrael, veliko znanstvenikov arbskega porekla pa je moralo zapustiti inštitut. Kot je bilo slišati, je Jamnik takrat neko bivšo uslužbenko izraelskega obrambnega ministrstva »inkorporiral« v vodstvo Kemijskega inštituta, ženska pa naj bi Slovenijo zapustila štiri ure pred umorom. Jamnikovi tudi ni znano, da bi mož dobival kakšne grožnje, zanikala pa je tudi izjave nekaterih, da se je v zadnjem letu pred umorom spremenil.

Jamnikova starša pravita drugače ...

Glede tega sta včeraj povsem drugače pričala Jamnikova starša, ki na prvem sojenju nista dobila besede. Nekdaj dni pred umorom so skupaj preživeli dopust na morju. »Zadnji dnevi z mojim sinom so bili zelo težki,« je dejala Ana Jamnik. »Mami, mene bodo ubili,« ji je dejal, vendar ni nikogar omenjal z imenom in priimkom. »Strah je trajal že dolgo časa, decembra je bil pa višek. Na zunaj se mu je videlo, da je prestrašen,« je poudarila. Podobno je v nadaljevanju izpovedoval tudi oče Anton. Oba sta tudi izpostavila, da se je sin zelo bal Michela Stephana, ki mu trenutno sodijo zaradi napeljevanja k umoru enega od vodilnih na inštitutu Janeza Plavca.

STA
Milko Nović in njegova obramba.

Hčerka Noviču potrdila alibi

Vrhovno sodišče je v sodbi med drugim zapisalo, da bo moralo v ponovljenem postopku sodišče razčistiti predvsem s strani obrambe ponujeno možnost popolnega alibija oziroma ugotoviti, ali je sploh obstajala fizikalna možnost, da bi Novič prispel na kraj dejanja v času, ki mu je bil na voljo od odhoda hčere na fitnes. Novič je imel namreč alibi do časa, ko je njegova hči zapustila hišo, kar je bilo le nekaj minut pred streljanjem.

Tudi včeraj je Novičeva hčerka pričala, da je bil oče ob njenem odhodu doma. Novičeva žena pa je pojasnila, da je kritičnega dne prišla domov približno istočasno, kot mož iz Sežane. »On se je razkomotil, preoblekel, skuhala sem mu večerjo in okrog 19. ure odšla na zabavo,« je dejala. Tudi ona je namreč zaposlena na Kemijskem inštitutu, vendar pa se doma z možem o službi nikoli nista pogovarjala, je zatrdila.