Ostajata le še dva

NIOSB ostal brez direktorja, kmalu bo izgubil tudi ...

J.P./STA
4. 12. 2018, 16.28
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 20.00
Deli članek:

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Brane Dobnikar je danes potrdil, da je predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič pred tednom dni nepreklicno odstopil kot predsednik in tudi kot član sveta.

Bobo
Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta.

Dobnikar je pojasnil, da ima tudi sam že pripravljeno odstopno izjavo.

Blokada vseh možnosti

S svojo odstopno izjavo namerava Dobnikar počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sestal z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Slednji se je na Gregoričev odstop namreč odzval s povabilom na sestanek, ki pa se ga Gregorič po Dobnikarjevih besedah ne bo udeležil. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. "Minister je dal v dveh nedavnih izjavah za javnost nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita," je spomnil.

"Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija," je opozoril Dobnikar. Dodal je še, da je Gregorič v odgovoru na povabilo na sestanek ministra le spomnil, da je nepreklicno odstopil kot predsednik in kot član sveta NIOSB. Po odstopih Gregoriča in Robide v svetu ostajata še dva člana.

Logična rešitev

Kot je sicer minister Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov.

Dokončno odločitev v zvezi z NIOSB pa naj bi Fakin sporočil okoli 15. decembra.

Odziv ministrstva za zdravje

"a ministrstvo za zdravje smo odstopno izjavo prof. dr. Igorja D. Gregoriča, z mesta predsednika sveta NIOSB, prejeli 27. 11. 2018. Prof. dr. Gregorič je navedel: "v kontekstu kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več".

Minister za zdravje Samo Fakin obžaluje odstop predsednika sveta zavoda NIOSB pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Minister za zdravje bo, kot je napovedal, odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še ta mesec s predstavniki UKC LJ in vodstvom NIOSB. Prof. dr. Gregorič je bil na sestanek povabljen, vendar je svojo udeležbo opravičil. Minister bo svojo odločitev najprej sporočil Vladi RS, zatem pa bo obvestil tudi javnost."

Nima razlogov, da ne bi verjela

Na današnje dogajanje so se odzvali tudi v nekaterih zdravniških organizacijah. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je spomnila, da je večkrat predlagala izvedbo sistemskega nadzora, ki ga dopušča zakon o zdravstveni dejavnosti in ga lahko odredi le minister. "Tak nadzor bi pokazal, da je pri ustanavljanju NIOSB bilo ogromno nejasnosti in je to tudi eden od razlogov, da se je ta zgodba za zdaj zaključila," je dejala.

Čebašek-Travnikova sicer nima razloga, da ne bi verjela zagotovilom vodstva kliničnega centra, da so za program otroške srčne kirurgije našli rešitve. "Prav tako nimam nobenih drugih informacij, ki bi govorile, da je tam kakšna kritična situacija," je še dejala. Strokovno vodstvo kliničnega centra si je po njenih besedah zelo prizadevalo dobiti ustrezne strokovnjake in zbornica je tudi dobila predloge za vpis zdravnikov, ki so izpolnjevali vse kriterije.

Koordinacija zdravniških organizacij je bila z Gregoričem dogovorjena, da jim v torek pojasni svoje videnje. "Zdelo se nam je prav, da ga poslušamo. Danes pa smo iz medijev izvedeli, da je odstopil in da odstop pripravlja tudi direktor. Zdi se nam, da ta sestanek ne igra nobene vloge več," pa je dejal predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin.