MORS

Razpadel je »najboljši škorenj na svetu«

Mirko Vorkapić
2. 12. 2018, 08.09
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 08.09
Deli članek:

Minula Natova vojaška vaja, največja po koncu hladne vojne, je potekala v snegu, mrazu in ekstremnih vremenskih razmerah. Na njej so sodelovali tudi slovenski vojaki. In spet so jim razpadali škornji.

Bobo
Vojaška vaja na Norveškem je potekala v zimskih razmerah, vendar bi oprema morala zdržati, meni obrambni minister.

Na veliki vojaški vaji nekateri slovenski vojaki niso bili zadovoljni z obutvijo. Vsaj 17 vojakom so razpadali škornji, ker so jim odstopili podplati. Vaja je sicer potekala v snegu, mrazu in ekstremnih vremenskih razmerah, kar bi po mnenju ministra za obrambo Karla Erjavca lahko bil razlog za težave z obutvijo. Erjavec je napovedal, da bodo v zvezi s škornji, s katerimi so imeli težave nekateri pripadniki Slovenske vojske na Natovi vaji na Norveškem, izvedli dodatno testiranje pri zunanji instituciji. Njegovo stališče je bilo, da se ob primernem vzdrževanju obutve razpadanje ne bi smelo zgoditi.

STA
Karl Erjavec meni, da nekateri v vojski pretiravajo.

Erjavec ne jamra

Poveljnik slovenskega kontingenta na vaji Uroš Trinko je sicer opozoril, da vsi kosi opreme niso izpolnili pričakovanj ter da je bila njihova oprema pomanjkljiva, Erjavec pa je dejal, da ima takšne škornje tudi doma. »Pri minus 20 stopinjah me verjetno zebe, ampak ne v tolikšni meri, da bi zaradi tega jamral,« je povedal obrambni minister in dodal, da po njegovih informacijah nihče od sodelujočih ni utrpel ozeblin ter da misli, da gre za pretiravanja, čeprav iz poročila ni mogoče zaključiti ničesar. »Po eni strani naj bi bilo s čevlji vse v redu, po drugi strani pa poročilo opozarja na nekatere nepravilnosti.« V podjetju Alpina poudarjajo, da so vsi modeli vojaških škornjev, ki jih izdelujejo za Slovensko vojsko, proizvedeni skladno z razpisnimi pogoji. Ministrstvu za obrambo so ta teden v dopisu ponudili ponovno izvedbo kontrole dobavljene obutve, testirajo pa tudi že nov, izboljšan model vojaškega škornja.

Zgodba o ozeblih stopalih slabo obutih in pripravljenih vojakov je v začetku leta odnesla načelnika generalštaba Andreja Ostermana. Takrat je nekaj vojakov utrpelo ozebline, Nato pa je pripravljenost SV ocenil z nezadostno.

Alpina: umakniti več kot tri leta stare škornje

»V procesu nabave repromateriala in same proizvodnje so izvedene vse, prav tako v razpisnih pogojih zahtevane kontrole kakovosti. Če se med kontrolo pojavijo odstopanja od zahtev, se takšni izdelki odstranijo,« so zapisali. V Alpini dodajajo, da podjetje v primeru vojaške obutve zagotavlja garancijo za eno leto uporabe in ne več kot pet let od izdelave izdelka, zato je zelo pomembno, da se starejša obutev umakne iz uporabe. V dopisu ministrstvu so zato predlagali menjavo vojaških škornjev, dobavljenih pred letom 2015, v kolikor so ti še na zalogi. Vojaške čevlje so sicer skupaj z Alpino od leta 2004 do 2007 razvijali na Institutu Jožef Stefan, pod vodstvom Igorja Mekjavića. Vojaške škornje so v okviru takratnega projekta testirali tako v laboratoriju kot na terenu. V zimskih razmerah so čevelj testirali na Pokljuki, kjer so vojaki vsak dan nosili težke nahrbtnike ter hodili po 12 do 15 kilometrov v snegu, za preizkus v letnih razmerah pa v Ankaranu. Kot je povedal Mekjavić, je bil škorenj, ki so ga v letih 2004 in 2007 pomagali razviti, »med najboljšimi v Evropi, če ne na svetu«.

Mekjavić poudarja, da v ekstremnih razmerah niso pomembni le čevlji, temveč celoten oblačilni sistem, tudi nogavice.

Že ponujajo nov biznis

»Smo pa ravno te dni dali v testiranje nov, še izboljšan model vojaškega škornja, za katerega verjamemo, da bo prav tako zadovoljil pričakovanja uporabnikov,« so navedli v Alpini. Škorenj razvijajo v sodelovanju s Slovensko vojsko in podjetjem Sympatex, ta teden pa so predstavnike ministrstva za obrambo povabili na predstavitveni sestanek. Alpina sicer že več kot desetletje sodeluje s Slovensko vojsko, za katero izdeluje tako letne kot zimske modele obutve. Od leta 2005 do danes so za Slovensko vojsko izdelali 70.700 parov škornjev.