Kupci, pozor!

Pa to je neverjetno: vsak tretji avto ima zgoljufan števec

P.K.
30. 11. 2018, 06.50
Deli članek:

Osupljiva statistika spremlja problematiko, ki je močno prisotna tudi na slovenskem trgu vozil; gre za potvarjanje količine kilometrov na vozilu, ki je predmet prodaje.

Dreamstime
Bralec poroča, da je prodal avto s 350.000 kilometri, čez par dni ga je v enem od oglasov videl s 160.000 kilometri manj.

Več milijonov Evropejcev, ki kupujejo rabljeno vozilo, je vsako leto žrtev sleparskih prodajalcev rabljenih vozil, ki nastopajo kot fizične ali pravne osebe. Po nekaterih ocenah naj bi imel prevrten števec kar vsak tretji avtomobil, ki se vozi po cestah, kar je šokanten podatek.

Škoda, ki jo zaradi tega utrpijo kupci vozil, po nekaterih ocenah znaša med pet in devet milijard evrov, kar je vsota, ki predstavlja vrednost proračuna Republike Slovenije. Kritično je predvsem na Balkanu, kjer je »pomlajevanje« avtomobilov precej uveljavljena praksa, na drugi strani pa je treba omeniti Belgijo, ki je zelo dobro poskrbela za zaščito potrošnika; s pametnimi ukrepi so v dveh letih prišli na manj kot 0,20 odstotka avtov z lažnim številom kilometrov. 

Pri nakupu rabljenega vozila je podatek o prevoženih kilometrih eden ključnih, ker govori o starosti in tudi obrabljenosti avtomobila. Prodajalec jeklenega konjička, ki ima z razmeroma preprostim tehničnim posegom spremenjeno realno število kilometrov, lahko tega prodaja naprej po višji ceni, saj vozilo tako pridobi višjo vrednost.

Števec se vrti

Poglejmo enega izmed pogostih primerov, kako vse to poteka v praksi; prodali ste svoj avtomobil, in sicer fizični ali pravni osebi. Recimo, da gre za avtomobil s 350.000 kilometri. Čez nekaj dni po naključju, ker poizvedujete za novim vozilom, med oglasi naletite na svoj avtomobil, ki se prodaja naprej, pri čemer vas začudi podatek o številu prevoženih kilometrov. Oglas pravi, da ima vaš avto samo 190.000 kilometrov, kar lahko pomeni samo to, da so mu prevrteli kilometre in mu jih odšteli kar 160.000. Gre torej za isto vozilo z veliko razliko v kilometrih. A pozor, lahko ukrepate.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, nam je povedal, da je število prevoženih kilometrov pri prodaji oziroma nakupu vozila pomembno, saj močno vpliva na ceno vozila. »Prodajalec lahko z znižanjem števila prevoženih kilometrov dokaj enostavno dvigne vrednost rabljenega vozila. Kupec vozila v tem primeru (če to ugotovi oziroma s tem ni bil seznanjen) ima možnost uveljavljanja stvarne napake pri prodajalcu. Če pri tem nastopijo težave in je vozilo kupila pravna oseba, se kupec lahko za pomoč obrne na Tržni inšpektorat RS. Če je vozilo kupila fizična oseba, pa lahko kupec uveljavlja na podlagi stvarne napake, ki je opredeljena v obligacijskem zakoniku,« pojasni.

O kaznih

Povedal nam je še, da policija podatkov o spremenjenih kilometrih nima, saj se v Sloveniji ne vodi takšna evidenca, prav tako takšnih podatkov ne prejemajo iz tujine. Da je nekaj »narobe« z vozilom, mora odkriti lastnik sam. Če so bili spremenjeni kilometri, ima lastnik zaradi suma kaznivega dejanja goljufije možnost podati prijavo tudi na policiji. So pa pri tem pomembne tudi okoliščine samega dejanja, namena storilca in nastale posledice.

Zagrožene kazni za tistega, ki nekoga, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let. Kdor, zato da bi drugega oškodoval, spravi koga z lažnim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, pa se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Iz prve roke

Z nami se je o prevrtavanju kilometrov pogovarjal človek, ki že dve desetletji spremlja avtomobilski trg pri nas. Povedal nam je, da je problematika, o kateri govorimo, zelo prisotna. Odvisno je, za katere znamke vozila gre. »Od znamke do znamke je različno. Dražji kot je avto, bolj je verjetno je, da mu bodo prevrteli kilometre. Upal bi si trditi, da je potvarjanje pri večini znamk 50-odstotno, pri nekaterih pa celo 80-odstotno,« je pojasnil. Pravi, da naj bi potvarjanje najpogosteje pojavljalo pri avtomobilih znamke BMW.