Svet

Po zavrnitvi dogovora o migracijah odstopil zunanji minister

S.R./STA
29. 11. 2018, 21.07
Posodobljeno: 29. 11. 2018, 21.10
Deli članek:

Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je uresničil napovedi in odstopil, potem ko je parlament v Bratislavi danes zavrnil dogovor Združenih narodov o migracijah. To je sicer predlagala tudi vlada pod vodstvom premierja Petra Pellegrinija.

Profimedia
Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak .

Proti je glasovalo 90 od skupno 150 poslancev, ker da ta dogovor v svoji trenutni obliki ni v skladu z varnostno in migracijsko politiko države. Proti stališču vlade, torej za dogovor je glasovalo le 15 poslancev, kar je premier Pellegrini pospremil z oceno, da ta podpora kaže "velik konsenz v zunanji politiki."

Lajčak je z odstopom zagrozil prejšnji teden. "Odkar sem minister, si prizadevam za demokratično, proevropsko vizijo Slovaške, ki je del rešitve. A če večina poslancev želi, da bi bila Slovaška osamljena in del problema, ki prepušča rešitve drugim, takšni politiki ne morem slediti," je dejal Lajčak, ki je sicer v vladi kot nestrankarski član. Lajčak je sicer kot predsedujoči Generalni skupščini ZN tudi aktivno sodeloval pri oblikovanju omenjenega dogovora, ki ga bodo potrjevali na konferenci 10. in 11. decembra v Maroku. 

Cilj dogovora je vzpostavitev varnih, urejenih in rednih migracij. Vsebuje vrsto smernic in ukrepov, ki niso pravno zavezujoči, vendar nasprotniki menijo drugače in opozarjajo, da opredeljuje ekonomske migracije kot človekovo pravico ter izenačuje nezakonite z zakonitimi migracijami. Da dogovora ne bodo podprle, je sporočilo že več držav, med njimi ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija. 

Na drugi strani je danes dogovor z veliko večino potrdil nemški bundestag. Nemški zunanji minister Heiko Maas ga je označil za občudovanja vreden uspeh mednarodnega sodelovanja. Dogovoru se bo pridružila tudi Slovenija.