Iskani poklici

Hočemo gasilce in farmacevte, nočemo uradnikov in novinarjev

Mirko Vorkapić
27. 11. 2018, 07.00
Posodobljeno: 27. 11. 2018, 09.34
Deli članek:

Zavod za zaposlovanje je izvedel raziskavo Poklicni barometer, ki prinaša vpogled v predvideno razmerje med ponudbo in povpraševanjem po poklicih v prihodnjem letu. Ugotovil je, da bodo prihodnje leto pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela, kar pomeni, da bo kadra premalo.

Bobo
Eden kadrovsko najbolj podhranjenih poklicev v Sloveniji je poklic vojaka. Mnogi se mu izogibajo v širokem loku zaradi nizkih plač.

Zavod je Poklicni barometer v obliki pilotne raziskave izvedel v sedmih območnih službah, in sicer ljubljanski, mariborski, celjski, novogoriški, koprski, trboveljski in sevniški. Poklicni barometer so v vsaki sodelujoči območni službi izvedli v obliki panelov, na katerih je od šest do osem strokovnjakov opredelilo predvideno razmerje med ponudbo in povpraševanjem po poklicih na lokalnem trgu dela v naslednjem letu. Rezultat Poklicnega barometra je razvrstitev poklicev v tri skupine. Med poklici, ki jih bo po pričakovanjih primanjkovalo, so številni tehniški in deficitarni.

STA
Na trgu je opaziti presežek učiteljev razrednega pouka. Strokovnjaki na tem področju bodo imeli prihodnje leto težave pri iskanju zaposlitve.

1. skupina: nizke plače in neusposobljenost

V prvo skupino, ki opredeljuje primanjkljaj, spadajo poklici, za katere se predvideva, da bodo potrebe delodajalcev po njih v naslednjem letu presegle ponudbo na trgu dela. Kadra v teh poklicih bo premalo, da bi lahko pokrili potrebe delodajalcev. Kandidatov za prosta delovna mesta bo premalo zaradi različnih dejavnikov. Prva možnost je, da kandidatov za tovrstna delovna mesta ni oziroma jih ni dovolj. Druga možnost je, da kader sicer obstaja, a je premalo usposobljen in imajo delodajalci zato težave pri iskanju ustreznih kandidatov. Razlog pa so lahko tudi delovne razmere, na primer nizko plačilo ali težko fizično delo, ki odvračajo kandidate od tega, da bi v teh poklicih iskali zaposlitev. Tako bodo med najbolj iskanimi poklici prihodnjega leta farmacevti, frizerji, gasilci, gozdarji, betonerji, inženirji strojništva in elektrotehnike, mesarji, mizarji, peki in slaščičarji, psihologi, prodajalci po telefonu, livarji, natakarji, razvijalci in analitiki programske opreme ter aplikacij, vozniki avtobusov, živinorejci, sistemski administratorji, tesarji, upravljavci strojev, zobozdravniki, varnostniki in seveda vojaki, ki tudi v tej raziskavi izražajo visoko nezadovoljstvo z nizko plačo.

2. skupina: poklici ravnotežja

Druga skupina opredeljuje ravnovesje, torej stanje, ko zavod predvideva, da bosta ponudba in povpraševanje po poklicih uravnotežena. Tako večjih pretresov ni pričakovati med biologi, botaniki in zoologi, finančnimi analitiki, nabavnimi referenti, obdelovalci lesa, posredniki za zaposlovanje, delavci za odvoz odpadkov, posredniki nepremičnin, tiskarji, glasbeniki, pevci, skladatelji, veterinarji, učitelji v srednjih šolah in vzgojitelji v dijaških domovih, zobozdravstvenimi asistenti in še nekaterimi drugimi.

Raziskavo so v 90. letih prejšnjega stoletja zasnovali na Švedskem, po enaki metodologiji pa jo izvajajo še na Finskem, Poljskem in v Estoniji. 

3. skupina: presežni kader

Tretja skupina pa opredeljuje presežek, sem spadajo poklici, za katere bo predvidoma manj razpisanih prostih delovnih mest, kot bo iskalcev zaposlitve. Kandidati, ki bodo iskali delo v teh poklicih, bodo težje našli zaposlitev tudi ob ustreznem znanju, kompetencah in veščinah za opravljanje poklica. Tako se slabo piše arhitektom, ekonomistom, prevajalcem, učiteljem razrednega pouka, fotografom, pravnim strokovnjakom, novinarjem, filozofom, zgodovinarjem, politologom, predmetnim učiteljem v osnovni šoli, receptorjem, sociologom, telefonistom, uradnikom na bankah, poštah, v financah in zavarovalništvu ter vzgojiteljem in pomočnikom vzgojiteljev predšolskih otrok. Celoten seznam za vse tri skupine je objavljen na spletnih straneh zavoda.

Kot so sporočili z zavoda, je Poklicni barometer raziskava, katere cilj je ugotoviti in prikazati predvidena gibanja na trgu dela. Iz raziskave je razvidno predvideno razmerje med ponudbo in povpraševanjem po poklicih v naslednjem letu, tako na ravni območnih služb zavoda kot na nacionalni ravni.