Ptujska bolnišnica

Zdravnik radiolog opravi mesečno neverjetnih 1946 ur

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
10. 11. 2018, 19.17
Deli članek:

Od leta 2011 se dežurstvo zdravnikov v ptujski bolnišnici plačuje v obliki nadur.

ČG
Razlog za tolikšno število nadur zdravnikov naj bi tičal predvsem v dejstvu, da jih je v ptujski bolnišnici premalo.

Število opravljenih nadur je – zagotavljajo, da zaradi premajhnega števila zdravnikov – izjemno veliko. Največ jih je v lanskem letu opravil zdravnik radiolog: skoraj dva tisoč ur.

Okrog 475 tisočakov je bolnišnico lani stalo nadurno delo vseh zdravnikov; v primerjavi s skupnim stroškom vseh slovenskih bolnišnic pa je to kaplja v morje. Na podlagi določil Pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva se dežurstvo v Splošni bolnišnici (SB) Ptuj od januarja 2011 obračunava in plačuje v nadurni obliki. Navedeno velja za vse zdravnike, ki so vključeni v dežurno službo.

Kot pravi Anica Užmah, direktorica SB Ptuj, za medicinske sestre to ne velja, saj se na področju zdravstvene nege del zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva izvaja v turnusih, le del pa v nadurnem delu. Razlog, da se zdravnikom dežurstvo izplačuje v nadurah, naj bi bil predvsem v pomanjkanju kadra. Trenutno je v SB Ptuj zaposlenih 69 zdravnikov, od tega je 39 višjih zdravnikov, devet specialistov in 21 specializantov. »Za zagotavljanje normativov bi jih potrebovali več, zaradi pomanjkanja zdravnikov se del dejavnosti izvaja z zunanjimi sodelavci (podjemne pogodbe in pogodbe o sodelovanju),« dodaja direktorica.

ČG
Direktorica, ki je vajeti ptujske bolnišnice prevzela šele pred nekaj meseci, čudežev ne obljublja.

Rekorder tedensko z nadurnim delom opravi skoraj dvojni polni delovni čas

Vsi zdravniki, zaposleni v ptujski bolnišnici, so v letu 2017 opravili skupno 14.588 ur nadurne oblike dela in 31.726 ur iz naslova izvajanja dežurne službe. Največ ur dežurne službe lani je opravila zdravnica anesteziologinja, in sicer 1210 ur, največ nadur pa zdravnik radiolog – neverjetnih 1946 ur.

Kakšni zneski so bili izplačani za nadurno delo pred desetimi leti

»Primerjava stroškov za izvajanje dežurne službe in nadurnega dela izpred deset let je zaradi drugačnega načina beleženja in obračunavanja okvirna. V SB Ptuj je bilo leta 2007 opravljenih 5554 ur iz naslova nadurnega dela in 32.942 ur iz naslova dežurne službe, pri čemer se je v preteklosti zaradi prenosa transfuzijske dejavnosti iz SB Ptuj v UKC Maribor ukinilo eno dežurno mesto. Posledično je število ur iz naslova dežurstva v letu 2017 v primerjavi z letom 2007 manjše,« pojasnjuje Užmahova. Je pa bilo lani skoraj deset tisoč nadur več kot pred desetimi leti.

Prihranki niso mogoči, ker kadra preprosto ni

Skupna masa plač zdravnikov v letu 2017 je znašala okrog pet milijonov evrov (bruto II). Od tega je bilo za nadurno delo zdravnikov izplačanih 475.749 evrov, izvajanje dežurne službe pa je bolnišnico stalo 1,141.940 evrov. »V skladu s trenutno veljavno zakonodajo je način plačevanja dežurne službe v Sloveniji prepuščen v odločitev posameznim bolnišnicam,« pojasnjuje Užmahova, ki dodaja, da bi na tem področju lahko privarčevali le »z več zaposlitvami zdravnikov, da bi lahko zagotavljali neprekinjeno zdravstveno varstvo v turnusu. Žal pa takega strokovnega kadra na trgu ni.«