Tudi kemična opeklina

Posledice nestrokovnega podaljševanja trepalnic so lahko kar hude

Vesna Meško
10. 11. 2018, 17.10
Deli članek:

Nemara ste na družabnem omrežju zasledili fotografije dekleta, ki je utrpelo hude posledice neukega podaljševanja trepalnic?

Profimedia, Facebook
Primer, ki je dvignil veliko prahu.

Fotografija je precej razburkala spletne zidove in zagotovo spodbudila k razmisleku številna dekleta in ženske, ki posegajo po ugodnejših storitvah bogatenja trepalnic. O odmevnem primeru smo se pogovarjali s certificirano inštruktorico za podaljševanje trepalnic Nives Špehar, ki nam je pojasnila ozadje primera ter spregovorila o težavah in posledicah nestrokovnega izvajanja priljubljene storitve.

Na trgu je moč zaslediti vse več ponudnic podaljševanja trepalnic, ki storitev ponujajo po sicer sila ugodni ceni, a brez ustreznega strokovnega znanja. Mamljive ponudbe se lahko končajo z resnimi posledicami, eden izmed ekstremnih primerov je dekle, ki je ostalo celo brez lastnih trepalnic. S primeri in posledicami nestrokovnih izvedb je seznanjena tudi lastnica salona Bella by Nives in certificirana inštruktorica za podaljševanje trepalnic Nives Špehar, ki nam je podrobno razkrila vpogled na javnosti manj znan trg, kjer se vsakodnevno odvijajo storitve brez ustreznega znanja ponudnic. Stranke so pogosto zavedene z lažnimi nazivi izvajalk, privarčevani novci pa kakopak ne odtehtajo posledic slabo opravljenega dela. In tovrstnih primerov, ni malo. Vabljeni k poučnemu branju …

Nives, kako bi ob pogledu na fotografije ocenili nastalo škodo?

Ubogo dekle. Ne vem če bo še kdaj imela kaj dosti trepalnic. Poleg nepravilne aplikacije je razvidna tudi slaba očesna higiena, opozorila pa bi tudi na nepravilno odstranjevanje! Obstajajo namreč topila s katerimi raztopimo lepilo in trepalnice odstranimo brez nepotrebne škode. V tem primeru je videti, kot bi bile trepalnice izpuljene.

Osebni arhiv
Nives Špehar, certificirana inštruktorica za podaljševanje trepalnic.

Kaj lahko privede do tako strašnih posledic?

V konkretnem primeru gre za zlepljene umetne čopke (cluster lashes), ki jih pogosto uporabijo vizažistke, da poudarijo določen del očesa. Naprodaj so v vsaki dobro založeni drogeriji, zato jih dekleta lahko prilepijo sama. Le-te je potrebno po dogodku, za katerega so bile nameščene, odstraniti, saj je tak čopek nalepljen na več naravnih trepalnic in nikakor ne sme ostati na njih.

Odmeven primer je bil torej napak predstavljen javnosti …

V tem primeru ne gre za klasično podaljševanje trepalnic, niti volumensko podaljševanje trepalnic, kot ga izvajamo v salonih in kjer na natanko eno naravno trepalnico nalepimo en podaljšek (klasični ali volumenski)! Tu so bili po celotni veki nalepljeni posamični šopki drug zraven drugega in so tako posnemali t.i. strip lashes - trepalnice na traku (prav tako za enkratno uporabo). Očitno je, da so bili šopki prilepljeni večkrat, saj je količina lepila ogromna. Vprašljiva je lahko tudi kvaliteta lepila, ali so njegove sestavine varne za uporabo na očeh. Vsekakor pa so bile trepalnice odstranjene nepravilno in nestrokovno.

Skrb za higieno trepalnic je sila pomembna, zdi pa se, da dekle za slednjo ni skrbelo. Ima lahko slaba higiena zdravstvene posledice?

Na fotografijah lahko opazite gnoj, ki obdaja trepalnice. Iz tega sklepam, da je prisotna bakterijska okužba, blefaritis. Akutni blefaritis je posledica pomanjkljive očesne higiene, povzroči pa ga pršica Demodex. Omenjena pršica se prehranjuje z odmrlimi delci kože, z lojem, ki ga izloča naša koža, in skupaj z ostalo nečistočo je to odlično okolje za njeno prekomerno razmnoževanje. Demodex poškoduje prekrvavitev dlačnega mešička, zato dlake nehajo rast. Nezdravljen blefaritis vodi v alopecijo - lahko je začasna, lahko končna. Odvisno od tega, kako prizadet je lasni mešiček. Da bi preprečili takšno okužbo, je potrebno trepalnice umivati dnevno, s čistilom, ki je namenjen negi trepalnic in vek. Samo stilistka s pomanjkljivim znanjem svoji stranki naroči, naj oči ne moči!

Profimedia
Nekatere ponudnice storitev se podaljševanja trepalnic priučijo kar prek spletnega video vodiča.

Bi rekli, da so takšni primeri redki ali tudi sami naletite na neustrezno opravljene storitve podaljševanja trepalnic?

Hvala bogu so pri nas primeri, kot je ta na sliki, redki. Je pa veliko, veliko preveč nestrokovnih aplikacij podaljšanih trepalnic. Absolutno jih je več, kot strokovnih! Pridejo celo izpod pincet oseb, ki poučujejo podaljševanje trepalnic! Na tem področju bi morali narediti kaj, saj trenutno tečaj lahko izvaja kdorkoli, prav tako je veliko deklet, ki delajo brez ustrezne diplome. Nekatere izmed njih celo ponosno povedo, 'da kaj pa rabijo hoditi na tečaj podaljševanja trepalnic, če so se pa naučile iz youtube posnetkov?!'

Kakšne so še lahko posledice neustreznega podaljševanja trepalnic?

Pri delu imamo opraviti z nevarnimi snovmi in predmeti, s katerimi lahko poškodujemo očesno sluznico in kožo, z nestrokovno aplikacijo pa lahko povzročimo trakcijsko alopecijo. Pomanjkljiva očesna higiene stranke lahko vodi v bakterijsko okužbo, blefaritis.

Največ poškodb se zgodi zaradi nepravilne izolacije naravne trepalnice. Na vsako naravno trepalnico nalepimo EN podaljšek. Potrebna je mikrokirurška preciznost, tu ni prostora za hitenje in površnost! V nasprotnem primeru zlepimo več trepalnic, s tem pa jim onemogočamo normalno rast. Dlačni mešiček je zaradi tega pod stresom saj prihaja do tenzije med zlepljenimi trepalnicami in podaljški. Če stanja ne saniramo, to privede do trakcijske alopecije. Verjetno boste lažje razumeli primerjavo s prepuljenimi obrvmi.

Profimedia
Največ poškodb se zgodi zaradi nepravilne izolacije naravne trepalnice.

Oko lahko poškodujemo tudi z obliži. Pomembno je, da so obliži za zaščito kože in spodnjih trepalnic nameščeni pravilno in da stranka med tretmajem ne govori. Med govorjenjem se premikajo obrazne mišice s katerimi zaščitni obliž porivamo v oko, s čimer lahko poškodujemo roženico. Takšna poškodba se vidi kot pordelo oko v spodnjem delu očesa. Med govorjenjem tudi rahlo odpiramo oči, in ker lepilo hlapi, hlapi zlahka zaidejo v oko in ožgejo očesno sluznico, zgodi se kemična opeklina.

Pogosto pa k poškodbam pripomorejo tudi neustrezni produkti, kot npr. lepilo z nepreverjenimi sestavinami, slišala pa sem tudi že za primere (v Sloveniji!), ko dekleta pri delu uporabijo lepilo za nohte!!

Kako vemo, da je storitev opravljena pravilno?

Ne čutite teže podaljšanih trepalnic, nikjer vas nič ne cuka, v očeh nimate občutka peska, niti nimate zmanjšanega vidnega polja zaradi teže predolgih podaljškov! Vedeti morate, da se v praksi najbolje in najdlje obnesejo trepalnice dolžine do 11 mm, prav tako je to tista mejna dolžina, ki ne spreminja obraza. Če želite trepalnice nositi varno, brez prekinitve mesece in leta, potem prosite za podaljšanje do največ 2 mm, sami pa poskrbite za ustrezno očesno higieno.

Kaj bi svetovali dekletom, ženskam, ki se spogledujejo z idejo, da bi si obogatile trepalnice? Na kaj naj bodo pozorne pri odločitvi med številnimi ponudbami, da bo njihova izbira varna, storitev pa strokovno opravljena?

Ponavadi se v trepalnice najprej zaljubimo z očmi. Ko vidimo nekaj, kar nam je všeč, bi to imele. Vedno pa je dobro preveriti ali ima stilistka diplomo za podaljševanje trepalnic. Vsaka stilistka, ki se redno izobražuje, takšne dosežke deli na svojih družabnih kanalih, lahko pa jo o tem tudi povprašate. Potem preverite s katerimi produkti dela. Uporablja lepilo, ki je varno za podaljševanje trepalnic? Vedno lahko povprašate ali ima za lepilo MSDS dokument (Material Safety Data Sheet). Stilistka, ki kupuje pri zaupanja vrednih prodajalcih, bo takšen dokument imela.

Profimedia
Dobro je vedeti, komu lahko zaupate.

Kot smo izvedeli, so med ponudnicami tudi stilistke, ki si same pripisujejo strokovne nazive, s čimer zavajajo stranke, ki verjamejo, da so v dobrih rokah. Nedavno, pa tudi v preteklih letih, so v Ljubljani potekala tekmovanja v podaljševanju trepalnic, kjer so sodelovala dekleta iz vse Evrope. Kar nekaj slovenskih stilistk si je tam za odlično izvedbo prislužilo nagrado. Prav je, da izpostavimo imena ...

Nagrade na tekmovanju Lash Pro Contest so med letom 2015 in 2018 prejele:

Inna Magdenko

Ina Mandl 

Karmen Farkaš 

Nives Špehar

Nina Likozar

Nina Centrih

Polonca Stušek

Suzana Gavez

Tanja Uranjek

Tjaša Fonda

Tjaša Križnar