Stara dama

Najevsko lipo bodo previdno "zdravili"

G.G./STA
6. 11. 2018, 12.41
Posodobljeno: 6. 11. 2018, 12.58
Deli članek:

Najevska lipa, najdebelejše drevo v državi, v ujmi z močnim vetrom pred tednom dni ni bila hudo poškodovana, kažejo prve ugotovitve strokovnjaka z mariborske območne enote Zavoda RS za varstvo narave Sama Jenčiča.

Občina Črna na Koroškem
Pod Najevsko lipo, rečejo ji tudi mater vseh slovenskih lip, od leta 1991 vsako leto poleti poteka tradicionalno srečanje državnikov z državljani.

Orkanski veter je v ujmi v začetku prejšnjega tedna podrl več smrek tudi na območju na Ludranskem Vrhu v Občini Črna na Koroškem, kjer raste Najevska lipa. Ena od smrek je oplazila lipo in polomila nekaj ne preveč debelih vej, dve smreki pa sta obviseli v krošnji. Po prvih ocenah zgleda, da škoda ni prevelika, se jo bo dalo sanirati, je po ponedeljkovem pregledu lipe povedal naravovarstveni svetnik z mariborske območne enote Zavoda RS za varstvo narave Samo Jenčič in dodal, da "se bo treba previdno lotiti sanacije." Tako bodo že v petek s pomočjo gasilcev poskušali previdno dvigniti dve smreki, ki sta obviseli v krošnji lipe. Nato bo sledila druga faza sanacije lipe na mestih, kjer so bile odlomljene veje.

"Verjetno bo potrebna kakšna korekcija ali vstavitev posebnih vezi, ki so bile že vstavljene in so verjetno bile v padcu teh smrek poškodovane. Pa kakšno manjše oblikovanje in uravnoteženje krošnje," je pojasnil Jenčič, ki ocenjuje, da se, če bo šlo vse po sreči, v nekaj letih ne bo kaj dosti videlo, da je bila lipa poškodovana.

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je v zvezi s tem danes pojasnila, da bodo v petek pod strokovnim nadzorom zavoda odstranjevanje dreves izvedli v okviru režijskega obrata občine, pomagali pa bodo tudi poklicni gasilci z Raven na Koroškem z lestvijo.

Stara je okoli 700 let

Najevska lipa je najdebelejše drevo v Sloveniji in velja za naravno vrednoto državnega pomena. Obseg debla je nekoč meril 11,24 metra, a je leta 1980 propadel del starega oboda debla. Leta 1993 je tako obseg debla meril 10,56 metra, v letu 2006 pa 10,70 metra, piše na spletni strani zavoda za varstvo narave.

Danes enotno deblo je domnevno zraslo iz sedmih debel, česar pa ne bomo nikoli zagotovo vedeli, saj je drevo danes votlo. V višino sega 24 metrov, njegovo starost pa ocenjujejo na okoli 700 let. Po legendi naj bi lipo zasadili Turki.

Najevska lipa je bila leta 1993 sanirana, takrat so odstranili trhel in vlažen les iz notranjosti drevesa in s tem upočasnili nadaljnje propadanje, vrhove v krošnji pa so učvrščili z varnostnimi vezmi, še piše na spletni strani zavoda.