V Trbovljah

Presenečeni: vzeli so sadike in se znašli na kandidatni listi za občinske svetnike pri Čuševih

T.L./STA
25. 10. 2018, 21.12
Posodobljeno: 25. 10. 2018, 21.20
Deli članek:

Mimoidoči so v zameno za sadiko poleg podpisa morali vpisati tudi svoje osebne podatke. Sledilo je presenečenje.

Mare Vavpotič
Andrej Čuš

Volilna kampanja je že v polnem teku. V njej pa se je znašlo tudi nekaj Trboveljčanov, ki so na stojnici pred nakupovalnim centrom prejeli sadiko rože in čez nekaj dni presenečeni ugotovili, da so se znašli na kandidatni listi za občinske svetnike pri stranki Zeleni Slovenije Andreja Čuša, je poročala TV Slovenija.

Trije kandidati, ki na listi stranke Zeleni Slovenije kandidirajo za občinske svetnike v Trbovljah, so pred dnevi na stojnici delili sadike rož. Kot je pojasnila kandidatka za občinsko svetnico Zelenih Slovenija Barbara Žibert Božič, jim je bilo naročeno, da zbirajo soglasja, da bodo lahko prišli v občinski svet. "Če nimajo dovolj podpisov, pa mi trije, ki smo se zavestno odločili za kandidaturo, ne moremo priti v občinski svet," je dodala.

Mimoidoči so v zameno za sadiko poleg podpisa morali vpisati tudi svoje osebne podatke. "Nikjer nisem zasledil, da s tem podpisom kandidirajo za svetnika v občini Trbovlje," je pojasnil kandidat za občinskega svetnika Zelenih Slovenija Denis Juteršek

Ko pa je bila v začetku tedna javno objavljena lista vseh kandidatov za občinski svet, je sledilo presenečenje. "Ugotovili smo, da so bili vsi podpisi, ki smo jih zbrali, kandidature za občinski svet," je dodala Žibert Božičeva. 

Predstavnik Zelenih Slovenije Stanislav Gričnik, ki je bil prisoten pri izbiranju kandidatur v Trbovljah, pa pravi, da je med deljenju sadik h kandidaturi nagovarjal mimoidoče in jim razlagal, kaj morajo za to narediti. "Ljudje so zavestno vedeli, kaj so podpisali," je poudaril Gričnik. 

Kandidatka na listi, ki ni želela kandidirati, Lea Pistotnik pa pojasnjuje, da so njene podatke želeli, da preverijo, če živi v Trbovljah. 

Pri Zelenih Slovenije trdijo, da so nekaj kandidatur v Trbovljah umaknili, ker so jih kandidati za to prosili. "Takrat je bil še čas, zdaj pa ga ni več. Ko so kandidature enkrat vložene, je soglasje nepreklicno," je dejal Gričnik. Da je umik kandidature nemogoč, so za TV Slovenija pojasnili tudi v službi za lokalno samoupravo. 

Kandidati, ki so zbirali podpise, se čutijo krive. Juteršek se opravičuje vsem, od katerih je pridobil podpise. "To ni bil moj namen, tudi jaz sem bil izigran," je dodal. 

Zeleni Slovenije pa so imeli z listami težave že pred državnozborskimi volitvami, ko se je kandidatka hkrati znašla na njihovi in listi stranke SD, so še spomnili na TV Slovenija.