Cene

Hočete psa? Raje zaprite denarnico.

P.K.
25. 10. 2018, 20.05
Deli članek:

Slovenci smo v evropskem merilu eden izmed narodov, ki imajo največ hišnih ljubljenčkov na 1000 prebivalcev. V svoje družine najpogosteje sprejmemo pse in mačke. Katere in kako dragi so?

Profimedia
V Sloveniji je najbolj priljubljena pasma nemški ovčar. Ta slovi kot zelo inteligenten in učljiv pes.

Slovenija je bolj kot mačja pasja dežela. Po številu psov na gospodinjstvo sodimo na sam evropski vrh; skoraj vsako tretje gospodinjstvo ga ima. 
V centralnem registru psov v Sloveniji je registriranih nekaj več kot 200 tisoč psov, pri čemer je treba upoštevati, da jih je precej (okrog 30 odstotkov) tudi neregistriranih, kar pomeni, da je ta številka še precej višja.

In katere pasme so pri nas najbolj priljubljene? Največ je seveda mešancev in nemških ovčarjev, ki so izredno inteligentna in učljiva pasma. Sledijo zlati prinašalci, labradorci, maltežani, bernski planšarski psi, pekinezerji, šicuji, yorkširski terierji, čivave, kokeršpanjeli in nemški bokserji.

Kako je pri nas

Čistokrvnega nemškega ovčarja je, kot lahko razberemo na podlagi objavljenih oglasov na spletu, mogoče kupiti po ceni od 150 do 500 evrov. Zlati prinašalec vas bo stal podobno, če pa bo imel rodovnik, se lahko njegova cena povzdigne tudi do 1000 evrov. Maltežani vas bodo stali nekaj sto evrov, prav tako čivave.

Facebook
Vzreditelj in ljubitelj pasme tibetanski mastif, Stjepan Kalafatić, skupaj z mladičkom te priljubljene, a redke pasme.

Cena psa postane višja od 1000 evrov, ko je govora o bolj redkih pasmah. Tibetanski mastif je gotovo ena izmed teh, ki jih v Sloveniji ne srečamo prav pogosto. Od leta 1995 jih je bilo v naši deželi samo okrog 140. Eden izmed njegovih ljubiteljev in vzrediteljev je tudi Stjepan Kalafatić. »Tibetanski mastif je umirjen in samozavesten pes v velikosti osla in z glasom leva,« nam opiše pojavo tega kosmatinca. Sogovornik si prizadeva povečati prepoznavnost in razširjenost te pasme v Sloveniji.

Azija jih obožuje

Tudi v tujini je tibetanski mastif ena najprestižnejših pasem, vendar se žal, tako nam pove sogovornik, z njo pogosto bahajo. »Njegova cena, sploh na Kitajskem, saj je mastif nekakšen statusni simbol tamkajšnje elite, gre v višave. Tam se prodaja tudi za več sto tisoč evrov. Neki kitajski bogataš je zanj odštel celo milijon evrov,« pravi Kalafatić.

Profimedia
Na Kitajskem, kjer tibetanske mastife obožujejo, posel z njimi cveti. Prodajajo jih za mastne denarce.

Ob vrednosti psov, ki dosega vrtoglave zneske, se naš sogovornik velikokrat vpraša, ali je vodilo ljudi pri tem resnično ljubezen do psa ali so le sredstvo za bahanje in služenje. »Meni kot vzreditelju denar nič pomeni, jaz bi samo rad, da ta pasma ohrani čistokrvnost, mar mi je za genetiko. Nekateri vzreditelji pa se gredo to igro samo zaradi denarja,« poudarja.

Preverili smo še, katera je trenutno najvišja cena pasemskega psa na eni izmed priljubljenih slovenskih spletnih strani z oglasi. Gre za pomerance z rodovnikom; za samčke je treba odšteti 4000 evrov, za samičke pa 4500 evrov. Med dražjimi je tudi francoski buldog, ki so mu spletni prodajalci postavili ceno 1500 evrov.