Meja z Mehiko

VIDEO: Zaradi migrantov Trump na mejo pošilja najmanj 800 vojakov

T.L.
25. 10. 2018, 18.24
Posodobljeno: 25. 10. 2018, 18.51
Deli članek:

"Izkoristil bom vojsko za te nacionalne, izredne razmere. Zaustavljeni bodo!" je med drugim zapisal na twitterju Trump.

Profimedia
Karavana migrantov je pred več kot tednom dni odrinila iz Hondurasa.

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bo na mejo med ZDA in Mehiko poslal vojsko, ki bo zaustavila skupine migratov, ki se preko Mehike bližajo ZDA. "Izkoristil bom vojsko za te nacionalne, izredne razmere. Zaustavljeni bodo!" je med drugim zapisal na twitterju.

Pred nekaj trenutki pa je CNN poročal, da naj bi obrambni minister Mattis podpisal odlok, s katerim bi na pomoč obmejnim enotam poslali 800 ali več vojakov. Vojaki naj bi pomagali pri zaustavitvi karavane migrantov. 

Karavana migrantov je pred več kot tednom dni odrinila iz Hondurasa preko Gvatemale. Kljub besu predsednika Trumpa, pa tisoče moških, žensk in otrok iz Srednje Amerike nadaljuje pot proti ameriški meji v begu pred revščino in bedo. Danes so pot začeli iz mesteca Mapastepeca na jugozahodu Mehike v bližini meje z Gvatamalo. Tamkajšnji mestni uslužbenec je ocenil, da je bilo v sredo zvečer v mestu 5300 migrantov. Druga skupina, ki šteje okoli tisoč ljudi, je tudi začela svojo pot iz Gvatamale v smeri severa. 

Profimedia
Karavana migrantov je pred več kot tednom dni odrinila iz Hondurasa.

Trump je v ponedeljek obmejni patrulji in vojski sporočil, da je karavana migrantov nujen primer. Iz ameriške administracije prihajajo informacije, da je vojska od ministrstva za domovinsko varnost že prejela zahtevo za aktivno delovanje vojske na meji med Mehiko in ZDA.  

Za Trumpa in njegove republikance je karavana postavljena v središče političnih vprašanj pred volitvami 6. novembra, na katerih so bodo skušali zadržati večino v predstavniškem domu in senatu.