Izročitev

Todorić po porazu: Moram naprej v boj

T.L./STA
25. 10. 2018, 16.14
Posodobljeno: 25. 10. 2018, 17.28
Deli članek:

Londonsko sodišče je potrdilo izročitev Todorića Hrvaški.

Profimedia
Ivica Todorić

Višje sodišče v Londonu je po večurni obravnavi danes potrdilo prvostopenjsko odločitev o izročitvi nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića Hrvaški. Sodišče ni ugodilo vnovičnem poskusu Todorićevih odvetnikov, da bi dobili pravico do pritožbe na prvostopenjsko odločitev.

Todorićev britanski odvetnik James Hines je danes znova poskusil prepričati londonsko sodišče, da so na Hrvaškem sprožili politično motivirani proces proti Todoriću. Trdil je, da obtožnica še ni vložena ter da ni znano, ali bo do sojenja sploh prišlo, so poročali hrvaški mediji, ki so spremljali sojenje v Londonu.

Todorić o sodbi ...

"To je bila zame poslovna poteza. Odločil sem se za prihod v London in leto dni dolgo bivanje. v svojem poslu sem uresničil vse, kar sem si zastavil. Tu ostajam še 25 dni. Seveda sem razočaran, ampak moram naprej v 'fight' (ang. boj). Mislim, da me to ne bo zaustavilo," je po poročanju Index.hr dejal Todorić. O sojenju na Hrvaškem je dejal, da je pripravljen na vse. Dodal je tudi, da je v zadnjem letu dni zbral "veliko dokazov in resnic". 

Na vprašanje novinarjev, ali na Hrvaškem pričakuje oprostilno sodbo, je Todorić odgovoril z vprašanjem: "Za kaj? Zaradi česa bi mene obsodili?"

Sodišče dovolilo dodatne argumente

Kdaj bo Todorić v priporu? Glede na postopke bi lahko Todorić v hrvaškem Remetincu pristal v roku desetih dni, ta rok pa je lahko v primeru izrednih okoliščin tudi podaljšan, je poročal Hrvaški N1.  
Todorić je po odločitvi o izročitvi dejal, da ostaja v Londonu še 25 dni, poroča Index. 

Londonsko sodišče je julija že zavrnilo možnost Todorićeve pritožbe, a so septembra novim Todorićevim odvetnikom dovolili dodatni čas za nove argumente proti izročitvi.

Sodnik Duncan Ouseley danes ni sprejel Hinesovih navedb in je potrdil aprilsko prvostopenjsko odločitev londonskega sodišča o izročitvi Todorića Hrvaški.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je pred objavo sodbe ocenil, da je v primeru pravnomočne sodbe možno pričakovati Todorićevo izročitev v kratkem. Menil je, da bi Todorić v hrvaškem priporu lahko pristal v desetih dneh.