Lokalni veljaki

Slovenski zvezdniki v volilnem boju

Simon Rosc
25. 10. 2018, 19.30
Posodobljeno: 25. 10. 2018, 19.42
Deli članek:

Volilna kampanja za županske in svetniške stolčke se je že dobro začela. Liste se za glasove občank in občanov borijo na različne načine, tudi z znanimi kandidati.

arhiv

Liste se šibijo pod imeni težkokategornikov, zbranih z različnih vetrov slovenske estrade, podjetništva in odsluženih političnih hodnikov.

S kuhalnico nad Jesenice

Začnimo severozahodno od Ljubljane, v zadnji občini, preden nas pot ponese na senčno stran Alp, na Jesenicah. Izmed sedmih županskih kandidatov vsekakor izstopa mojstrica blejskih »kremšnit« in kuharska šefinja Alma Rekić. Neizprosni značaj, ki ga je širni Sloveniji pokazala kot sodnica v enem izmed kuharskih resničnostnih šovov pri nas, ji bo kot morebitni županji – kandidira s podporo Levice – gotovo prav prišel.

Mediaspeed
David Klobasa

Iz "boj banda" na županski prestol?

Preselimo se na čisto drugi konec Slovenije, v občino Sveta Trojica. Pevska zvezda propadlega »boy banda« se v ravno v teh koncih poteguje za župana na listi Nove Slovenije, krščanskih demokratov. David Klobasa je nekdaj pel v skupini Casanova, nato je kamere in mikrofone za nekaj časa zamenjal za delo v družinskem podjetju, ki prodaja kmetijsko mehanizacijo. Na zadnjih parlamentarnih volitvah si je želel postati poslanec, a se ni izšlo po načrtih, zdaj pa torej meri na službo v domači občinski stavbi.

Primož Lavre
Matjaž Rakovec meni, da mora Kranj postati središče gorenjske regije in nosilec kandidature za EPK 2025.

Iz gospodarstva v javno upravo?

Preselimo se bližje Ljubljani, v Kranj, kjer se za županski prestol s podporo SD poteguje Matjaž Rakovec. V svoji karieri je bil že direktor Studia Moderna, svetovalec v upravi Mercatorja, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav in tudi predsednik Hokejske zveze Slovenije. Kako bo uspel izkušnje iz gospodarstva prenesti v javno upravo, bo znano, če mu bo uspelo premagati sedem protikandidatov.

Mineštra slavnih v Ljubljani

Kot rečeno že v začetku, največ tako ali drugače znanih kandidira v Ljubljani. Župan Zoran Janković je zbral lepo bero zvenečih imen, ki pa so večinoma uvrščena na rep liste kandidatov. Mednje spadajo direktor Mini teatra Robert Waltl, direktor BTC Jože Mermal, trener Jure Zdovc in pevec Robert Pešut - Magnifico. Stranka SMC na svetniških mestih stavi na nekdanjega Jankovićevega podžupana in poslanca Janija Möderndorferja, med bolj znanimi je še igralec Saša Tabaković.

Na listi Slovenske ljudske stranke – Glas za otroke in družine je poleg Aleša Primca poleg znanih še povsem pozabljeni Janez Podobnik. Stranka SD je na rep svoje liste uvrstila številne funkcionarje, mednje spadajo nekdanji finančni minister Franc Križanič, evropska poslanka Tanja Fajon, kulturni minister Dejan Prešiček, minister za izobraževanje Jernej Pikalo in nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Poslanki so na svojo listo mestnih svetnikov v Ljubljani uvrstili tudi v stranki Levica – Natašo Sukič in Violeto Tomič, čisto na rep pa so uvrstili igralko Laro Jankovič.

arhiv
Roberta Pešuta - Magnifica je na svojo listo uvrstil Zoran Janković.