OGORČENI STARŠI

Župan Brežic: Seveda bomo otroku pomagali

Žiga Kariž
26. 10. 2018, 06.50
Deli članek:

Na družbenem omrežju se je pojavil zapis, ki župana Brežic obtožuje, da je odrekel pomoč hudo slabovidnemu otroku. Župan je nad zapisom ogorčen.

Arhiv Svet24
Občina bo otroku zagotovila spremljevalca.

Na družbenem omrežju se je v torek pojavil zapis, ki je razburil več tisoč Slovencev. Mamica Jasna je med drugim zapisala takole: »Moj otrok, ki se je rodil slep s sivo mreno in ima z očali dioptrije 26 le 20-odstotni vid, je dobil po odločbi zavoda za šolstvo in ministrstva za šolstvo stalno spremstvo v vrtcu, ker sam ne more normalno funkcionirati. In kakšno novico izvem danes? Da je naš predragi župan Ivan Molan to odločbo gladko zavrnil, spremstvo mu je odvzel in pustil otroka kljub odločbi prepuščenega samemu sebi. Zakaj? KER NIMA SREDSTEV!!! Pošasti!« Na facebooku se je na zapis na različne načine odzvalo več kot 2000 ljudi, svoj gnev pa so usmerili proti občini in županu.

Župan presenečen

Da bi preverili navedbe, smo poklicali župana Ivana Molana, ki je bil z zapisom že seznanjen in nad njim tudi precej presenečen. »Jaz nisem nikogar zavrnil,« nam je nemudoma pojasnil. »Z omenjeno mamico nisem govoril in tudi na občini omenjene odločbe zavoda za šolstvo še nismo videli. Kot sem obveščen, je prišlo le do poizvedbe, kakšne možnosti ima vrtec, da bi otroku lahko pomagal."

Pisno smo v redakcijo prejeli še dodatno pojasnilo: 

"Občina Brežice ni seznanjena, da bi bila izdana kakršnakoli odločba, ki bi Občino zavezovala k zagotovitvi spremljevalca. Je pa Občina, vezano na vsebino objave, prejela dopis Vrtca Mavrica, javnega zavoda Občine Brežice, ki izvaja program predšolske vzgoje. S tem dopisom nas je Vrtec Mavrica seznanil, da poteka postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev v skladu z Zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami na podlagi katerega bo izdana odločba o usmeritvi otroka. Z dopisom je Vrtec Občini podal predlog, da zaposli stalnega spremljevalca za nudenje fizične pomoči otroku s posebnimi potrebami."

Občina in Vrtec sta se tako dogovorila, da otroku zagotovijo spremljevalca. Ta oseba bo najprej izvajala vlogo spremljevalca do konca tega leta preko programa javnih del, v letu 2019 pa bo Vrtec spremljevalca načrtoval v letnem programu kot redno zaposlitev. Težava je namreč v tem, da je proračun občine Brežice, ne samo sprejet, ampak tudi v veliki meri realiziran, v njem pa sta bila načrtovana le dva spremljevalca, ki sta že polno zasedena. Ivan Molan nam je sporočil, da se bo z mamico in ravnateljico vrtca dobil v petek, da bi ugotovili, kje je prišlo do nesporazuma. 

sta
Župan Ivan Molan se bo jutri sestal z mamico in poskušal urediti nesoglasja.

Volitve se bližajo

Župan Ivan Molan nas je opozoril, da je predvolilni čas in da je bil zaradi zapisa na facebooku že deležen pravega pogroma, čeprav ni imel niti časa, da bi se z zadevo vsaj dobro seznanil, kaj šele  odgovoril nanjo. »Če ima otrok odločbo zavoda za šolstvo, bo spremstvo tudi dobil.  A tovrstne situacije so za razmeroma majhno občino, kot so Brežice, težavne. Nam država naloži, da moramo nekaj izvesti, proračun pa je proti koncu leta ne samo sprejet, ampak že dodobra izčrpan. Zaposliti novega človeka ni tako majhen strošek, kot si ljudje predstavljajo. Strošek dela je hitro 1500 evrov na mesec, v enem letu je to 18.000 evrov, v šestih letih več kot 100.000 evrov.« nam na hitro s številkami prikaže posledice odločbe. 

Predpisi

Ponujanje pomoči otroku s posebnimi potrebami se namreč ne more izvesti kar čez noč. Kot je povedal župan, morajo najprej videti, kaj jim zavod za šolstvo sploh nalaga, potem morajo ugotoviti, ali lahko morda zadevo rešijo s sredstvi, ki so vrtcu že na voljo.