Pogajanja

Vlada sindikatom ponudila trikrat manj od zahtevanega

STA/B.K.
23. 10. 2018, 15.49
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 19.14
Deli članek:

Vlada je sindikatom javnega sektorja danes predstavila svoj predlog za rešitev stavkovnih zahtev.

Bobo
Sindikati javnega sektorja so stavkali že spomladi, med Cerarjevo vlado.

Sindikati javnega sektorja so do ponedeljka vladi poslali svoje videnje, kaj so spomladi dogovorili s prejšnjo vlado, in tistega, o čemer se še želijo uskladiti. Po vladnih ocenah pa naj bi bile njihove zahteve vredne 972 milijonov evrov.

Vlada naj bi bila na današnjem srečanju, ki še poteka, pripravljena ponuditi manj. Njena ponudba naj bi bila vredna 234 milijonov evrov, kar bi realizirali v treh letih. Po vladnem predlogu bi na istem ostali zaposleni do 26. plačnega razreda in pooblaščene uradne osebe, ki so bile v spremembe plač vključene v prvem delu odprave plačnih anomalij lani. Zaposlenim nad 26. plačnim razredom naj bi dvignili plače za dva plačna razreda, razen skupini I (agencije, skladi), ki naj bi bili deležni dviga za en plačni razred.

Za tri plačne razrede pa naj bi dvignili plače tistim z magisterijem znanosti, specializacijo po univerzitetni izobrazbi (oboje po prejšnjih programih) ter doktoratom znanosti. Iz zvišanja pa naj bi izvzeli zdravnike, ki so dosegli ločen dogovor z vlado, funkcionarje, direktorje in ravnatelje.

Vlada naj bi predlagala postopno realizacijo dvigov, in sicer en plačni razred s 1. januarjem 2019, drugega s 1. januarjem 2020 in tretjega s 1. januarjem 2021.

En plačni razred višje naj bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni tudi razredniki v šolah. Ta del bi stopil v veljavo s 1. januarjem 2021, enako velja za širitev kariernega razpona v vzgoji in izobraževanju.

V zameno pa naj bi vlada predlagala tudi, da ukrep zamika pravice do izplačila napredovanj z aprila na december, ki bi prihodnje leto prenehal veljati, postane trajen. Delovna uspešnost pa naj bi se po vladnem predlogu odmrznila s 1. oktobrom 2020, in ne s 1. januarjem 2019.

Vlada pričakuje, da bi bile s sklenitvijo stavkovnih sporazumov izpolnjene vse njene obveznosti iz naslova odprave anomalij in primerljivosti z zdravniki.

Sindikati predlog zavrnili, nadaljujejo v petek

Sindikati pa so predlog, ki jim ga je na pogajanjih predstavila vladna pogajalska skupina, zavrnili. Kot eno problematičnih točk pa so izpostavili, da vladni predlog v nasprotju s tistim iz marca ne predvideva dviga plač najslabše plačanih, torej tistih do 26. plačnega razreda. Pogajanja nadaljujejo v petek.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je poudaril, da je bil dvig plač za en plačni razred zaposlenim do 26. plačnega razreda ves čas ena od njihovih zahtev. V danes predstavljeni predlog pa dvig plač na najnižje ovrednotenih delovnih mestih ni vključen.

STA
Jakob Počivavšek

To je po njegovih besedah ena ključnih, nikakor pa ne edina problematična točka v vladnem predlogu. Po Počivavškovih besedah se namreč vlada tudi ni želela opredeliti, kakšno je njeno stališče do predlogov, ki se ne nanašajo neposredno na plače, saj se želi o tem pogovarjati naknadno.

"Veliko šuma v komunikaciji" pa je bilo tudi okrog tega, na kakšen način so se marca pogovarjali o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov, kjer gre predvsem za vprašanje osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov iz leta 2012, je pojasnil.

Kot pravi Počivavšek, so se takrat pogovarjali, da bi to stavkovno zahtevo reševali s posebno formulo, ki bi začela delovati leta 2020. Dodal je, da niso nikoli skrivali, da je marca vprašanje omenjene formule ostalo odprto. Je bila pa takrat na potezi vlada, da glede formule oblikuje svoj predlog. Danes pa je bilo z vladne strani po njegovih besedah glede tega veliko sprenevedanja.

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je dejal, da jih je izrazito zmotilo, da v danes predstavljenem vladnem predlogu ni več povišanja plač za tiste z najnižjimi plačami. "To se mi zdi povsem nepotrebno in tudi najbolj problematično," je dejal.

Bobo
Branimir Štrukelj

Za Sviz je napovedal, da bodo vztrajali pri realizaciji vsega, kar je bilo na mizi spomladi ob prekinitvi pogajanj, in da se o specifičnih vprašanjih pogovarjajo ločeno. O tistem, kar je skupno vsem, pa so se še naprej pripravljeni pogajati skupaj.

Pogajanja z vladno stranjo se bodo nadaljevala v petek. Konfederacija, ki jo vodi, pa se bo dan pred prej sestala ter pregledala in ocenila današnja pogajanja. Da so se med pogajanji v javnosti pojavile nekatere špekulacije okrog številk, pa je po njegovih besedah otežilo konstruktivna pogajanja.