KAJ POPRAVITI?

Slovenija stabilna, Slovenci popolnoma nemobilni

Ž. K.
31. 10. 2018, 09.50
Deli članek:

Le sedem ali osem držav na vsem svetu ima, glede na poročilo Svetovnega gospodarskega foruma, manj mobilno delovno silo kot Slovenija.

Profimedia
13 mest je Slovenija pridobila na svetovni lestvici konkurenčnosti.

Svetovni ekonomski forum je pretekli teden izdal poročilo o svetovni konkurenčnosti držav. Slovenija se je sicer odrezala dobro in se med 140 državami uvrstila na 35. mesto, a natančnejši pogled v drobovje poročila razkrije, da smo na določenih področjih na samem repu seznama držav sveta.

Svetovni gospodarski forum je neprofitna organizacija, ki so jo leta 1971 v Švici ustanovile največje svetovne korporacije, z nalogo vzpostaviti povezavo med javno in zasebno sfero.

Najboljše ZDA 

Svetovni gospodarski forum je letos pri pripravi lestvice začel uporabljati spremenjeno metodologijo, ki v ospredje postavlja nove, digitalne tehnologije. Največ točk, in sicer 85,6 od 100 možnih, so letos zbrale ZDA. Kot so jih pohvalili v najnovejšem poročilu, gre za »valilnico inovacij« – državo z dinamičnim poslovnim okoljem, fleksibilnim trgom dela in stabilnim finančnim sistemom. 

Sistem ocenjevanja 

Države se v raziskavi ocenjujejo po 100 indikatorjih, razdeljenih na 12 stebrov oziroma področij. Vseh sto možnih točk je Slovenija prejela na področju makroekonomske stabilnosti, kjer se je s še 30 državami uvrstila na prvo mesto. Na področju poslovne dinamike je zasedla 24. mesto, na področju trga za proizvode 27. mesto, po sposobnosti za inovacije na 28. mesto, pri spretnostih pa na 29. mesto. 

V Sloveniji je pri raziskavi svetoval Inštitut za ekonomske raziskave, ki deluje v okviru ekonomske fakultete v Ljubljani.

Kje smo prvi in kje zadnji? 

Na področju zdravstva je Slovenija na 34. mestu, pri ocenjevanju institucij in infrastrukture na 35. mestu, pri penetraciji informacijsko-komunikacijskih tehnologij in trga dela pa na 43. mestu. Slabše se je Slovenija odrezala na področju finančne stabilnosti (60. mesto) in velikosti trga (82. mesto). A iz poročila so razvidne tudi ocene na področjih, ki sestavljajo teh 12 stebrov. Če si rezultate ogledamo podrobneje, ugotovimo, da v Sloveniji vlada prava katastrofa na področju birokracije. Kot kaže, smo ena izmed držav, kjer so podjetja zelo obremenjena z zakonskimi pravili in predpisi. Med 140 državami smo v tem pogledu šele na 122. mestu. Svetovni gospodarski forum je preveril tudi, kako prijazen je pravni sistem do podjetij, ki želijo izpodbijati nesmotrne vladne ukrepe, in ugotovil, da se na tem področju uvrščamo bolj na konec seznama, na 111. mesto. 

Slovenci izjemno nemobilni 

Glede na poročilo svetovnega foruma bi morali veliko popravkov narediti tudi na trgu dela. Kot kaže, smo Slovenci izredno nemobilna delovna sila; na tem področju smo med 140 državami namreč šele na 133. mestu. Prav tako naj bi bilo, glede na zbrane podatke, v naši državi izjemno zapleteno zaposlovanje in odpuščanje, v tej kategoriji smo šele na 132. mestu, in tudi pri plačah smo Slovenci zelo nefleksibilni, ugotavlja Svetovni gospodarski forum. Naš razvoj onemogočajo tudi nepregleden sistem vladnih trošarin ter slabe cestne in letališke povezave.