preiskava

Prvi že prižigali sveče, drugi še praznili sefe

S.S.
31. 10. 2018, 07.40
Deli članek:

Trinajst let po enem najbolj spektakularnih ropov pri nas kriminalistična preiskava še vedno poteka. Dobro obveščeni in pripravljeni storilci so v noči na prvi november 2005 vstopili v prostore banke SKB v središču Ljubljane in jih več ur nemoteno praznili.

Bobo
Po tleh so ležali tudi zlatnina in bankovci po 500 evrov.

Okoli enajstih zvečer 31. oktobra 2005 sta varnostnika v sefih prejela klic moškega, ki se je predstavil za enega od najemnikov in napovedal svoj obisk ...

Deset minut zatem sta se dva moška pojavila pred prostori sefa in pozvonila. Varnostnik je odprl, eden izmed roparjev pa je vtipkal geslo in to jima je odprlo pot v naslednji prostor, sobo za varnostnike, kjer sta oba varnostnika zbila na tla ter jima z lepilnim trakom oblepila oči in roke. V prostore sta spustila še dva moška. Z dovoza so v bližino sefa pripeljali še kombinirano vozilo, v katerem so imeli orodje za vlamljanje, tudi varilne aparate, ter plastične zabojnike, v katere so metali plen, večinoma gotovino in žlahtne kovine.

Za seboj so pustili pravo razdejanje

Ves podvig je trajal debelih sedem ur, v tem času so uspeli vdreti v 427 sefov, s plenjenjem pa so povzročili 16 milijonov evrov škode. Očitno je, da so imeli seznam imetnikov sefov, saj so tiste, v katere so nameravali vlomiti, označili s križci. Iz posnetkov, ki jih je zbrala policija in so jih predvajali med sojenjem nekaterim vpletenim, je bilo tudi razvidno, da se je ponekod vlamljalo zelo zgoščeno, v skorajda vsak sef, ponekod pa so cele vrste sefov ostale nedotaknjene. Roparji so za seboj pustili pravo razdejanje, po tleh so ležali tudi zlatnina in bankovci po 500 evrov.Po končani akciji so se odpeljali v zapuščen kamnolom na obrobju prestolnice, kjer so avto in kombi zažgali, potem pa se je za njimi za več let izgubila sled.

Europol / policija.si
Radomir Cvijanović je pobegnil pred roko pravice.

Primer bo zastaral leta 2035

Osem let po dogodku sta na zatožno klop sedla nekdanji varnostnik banke Sašo Nose in Dejan Vidmar, ki za podvig trenutno prestajata 14 in 15 let zapora, njun pajdaš Radomir Cvijanović, ki naj bi si z operacijo celo spremenil obraz, pa je še vedno na begu oziroma prostosti. V zgodbi sta neznana še dva storilca, neznan pa ostajatudi naročnik »projekta«. Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave (GPU) Drago Menegalija je ob tem za Novice Svet24 pojasnil, da kriminalisti še vedno izvajajo »določene ukrepe s ciljem prijetja identificiranih storilcev in identificiranja neznanih«. Kaznivo dejanje pa bo po Menegalijevih besedah zastaralo leta 2035, torej 30 let po izvršitvi ropa.V povezavi z »ropom stoletja« so na sodišču stekli še nekateri postopki, in sicer zaradi nasilne smrti Zorice Škrbić, partnerice že omenjenega Vidmarja.

STA
Osem let po dogodku sta na zatožno klop sedla Sašo Nose in Dejan Vidmar ...

»Rop stoletja« je postal krvav

Tudi ugrabitev 32-letne Škrbičeve junija 2014 je potekala po prav filmskem scenariju: v ljubljanskem Trnovem so jo po pričevanju očividcev zakrinkani moški zbili s kolesa in strpali v avtomobil. Po ugrabitvi so nesrečnico odpeljali v samoten gozd pri Cesti v Gorice, kjer so ji z mučenjem poskušali razvezati jezik, da bi spregovorila, kje so skrite dragocenosti. Vpletenost v ugrabitev in mučenje so priznali Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter na podlagi sklenjenega sporazuma s tožilstvom dobili petnajst, štirinajst oziroma dve leti in dva meseca zapora. Prvostopenjska sodba Milanu Trivkoviću, obsojenemu na sedem let in dva meseca zapora, pa še ni pravnomočna. Tudi v tem primeru naročnik »projekta« ostaja neznan. (ss, foto: Bobo, sta)