Po tednu dni

Skupino migrantov z mejnega prehoda premestili

T.L./STA
30. 10. 2018, 21.50
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 22.22
Deli članek:

Migrante so prepeljali z avtobusi v prostore podjetja Miral v Veliki Kladuši. Pri premestitvi ni bilo nobenih incidentov.

Reuters
Migranti in policisti na mejnem prehodu Maljevac v BiH.

Policija unsko-sanskega kantona v Bosni in Hercegovini je danes potrdila, da so v Veliko Kladušo z avtobusi prepeljali približno 200 migrantov, ki so jih pretekli teden ob poskusu vstopa na hrvaško ustavili pri mejnem prehodu Maljevac. Policisti BiH se s hrvaškimi kolegi pogovarjajo o vnovičnem odprtju mejnega prehoda za promet.

Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona Snežana Galić je danes izjavila, da so "odblokirali" mejni prehod Maljevac. Kot je pojasnila v pogovoru za regionalno televizijo N1, so migrante prepeljali z avtobusi v prostore podjetja Miral v Veliki Kladuši. Pri premestitvi migrantov ni bilo nobenih incidentov, je dodala.

Povedala je, da potekajo pogovori med obmejnimi policijami BiH in Hrvaške o vnovičnem odprtju mednarodnega mejnega prehoda Maljevac, ki je bil zaradi migrantov zaprt teden dni. Pričakuje, da bodo hrvaški policisti prehod kmalu odprli za ves promet.

Hrvaške oblasti so prejšnji teden napovedale, da bodo mejni prehod odprle, ko ob mejnemu prehodu ne bo nobenega migranta več. Zaprli so ga 24. oktobra, potem ko je med 150 in 200 migrantov skušalo mimo policistov vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti državam zahodne Evrope.

Migranti, med katerimi so bili tudi ženske in otroci, so pretekli teden dni vztrajali pri svojih zahtevah v improviziranemu šotorskemu naselju nekaj sto metrov od prehoda.