Psi

Kaj lahko in česa upravniki ne morejo zahtevati od nas?

Žiga Kariž
31. 10. 2018, 07.30
Deli članek:

V enem izmed blokov v Ljubljani se je pojavilo obvestilo upravnika, da morajo lastniki psov te tudi v stanovanju dati na povodce.

Facebook
Tako obvestilo je čakalo stanovalce bloka v Ljubljani.

Veliko razburjenja je v nedeljo povzročilo obvestilo upravljavca enega izmed stanovanjskih blokov v Ljubljani, na katerem je bilo zapisano: »PRIVEŽITE PSE NA VRVICE V STANOVANJU! LAJANJE IN PROSTO TEKANJE PSOV JE MOTEČE!« Ena izmed stanovalk je obvestilo fotografirala, ga objavila na facebooku in tam se je sprožil val ogorčenja. Upravljavca bloka smo prosili za pojasnilo, razložili pa so nam, da je šlo zgolj za napako in da niso bila mišljena stanovanja, ampak skupni prostori, torej hodniki in stopnišče.

Različna mnenja

Ob tem pa se je znova obudila debata o tem, kaj psi v večstanovanjskih stavbah lahko in česa ne smejo početi. Največja dilema ob tem je, ali lahko stanovalci ali pa upravnik pse v večstanovanjskih objektih celo prepovedo. Odgovor je: ne. Stanovalci sicer lahko v hišni red vnesejo marsikaj, a take prepovedi ne. Lastniki stanovanj s tovrstnimi hišnimi redi ne bi smeli imeti večjih težav, razen zaradi zamer do sosedov. Drugače pa je z najemniki stanovanj, saj se o pogojih bivanja dogovarjajo z lastnikom. Če se temu ne ljubi prepirati z ostalimi lastniki, domačo žival v svojem stanovanju preprosto prepove.

Pse na povodce

Psi morajo biti glede na slovensko zakonodajo na vseh javnih površinah na povodcih. Toda večstanovanjska stavba ni javno mesto, saj vanjo ne more vstopiti nepovabljen obiskovalec. Stanovalci v večstanovanjskih zgradbah ravnanje s psi tako največkrat določijo v hišnem redu, s katerim se mora strinjati večina lastnikov stanovanj. Tam se jasno določi, kaj skrbnik živali sme in česa ne, ko se nahaja v skupnih prostorih stavbe, ki jih imajo na voljo vsi etažni lastniki.

Stroški

Veliko težav povzročajo tudi skupni stroški, ki se delijo med stanovalce. Zakonodaja določa, da morajo lastniki psov svoje ljubljence prijaviti upravniku bloka, ta pa jim nato obračuna sorazmeren delež stroškov, praviloma pa se en pes, ne glede na velikost, šteje kot pol osebe. Težava pri izvajanju teh določb je v tem, ker nikjer ni predvidenih sankcij, če lastniki psov ne spoštujejo dogovorjenega oziroma predpisanega.