Lokalne volitve

Herega bi sedela na dveh stolčkih, kandidirala pri SDS in SNS

T.L./STA
23. 10. 2018, 11.39
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 11.41
Deli članek:

Kljub dvojni kandidaturi Herege listi SDS in SNS ostajata v tekmi za ptujski mestni svet

Bobo
Herega ostaja kandidatka SDS, ker je ta svojo listo potrdila prej kot SNS.

Ptujska občinska volilna komisija je ugotovila, da je Lidija Herega kandidirala za mestno svetnico tako na listi SDS kot listi SNS, zato jo je črtala z liste SNS, na kateri je bila na 14. mestu, so potrdili v komisiji. Kljub dvojni kandidaturi Herege pa listi SDS in SNS ostajata v volilni tekmi za sedeže v mestnem svetu.

V ptujski občinski volilni komisiji so pojasnili, da so odločbo v tem primeru sprejeli v soboto. Zaplet z dvojno kandidaturo pa v nobenem primeru ne bi imel večjih posledic za SNS, saj njena lista za mestni svet tudi brez Herege izpolnjuje spolne kvote. Herega tako ostaja kandidatka SDS, ker je ta svojo listo potrdila prej kot SNS. Herega je 24. na listi SDS.

Na državnozborskih volitvah tudi dvojna kandidatura 

Sicer se je zaplet z dvojno kandidaturo zgodil tudi spomladi na državnozborskih volitvah. Državna volilna komisija je takrat v celoti zavrnila listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center, potem ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot SD na listo uvrstili Mileno Babič. SD je Babičevo uvrstila med kandidate v enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v enoti Ljubljana Center.

Vrhovno sodišče pa je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ter odločilo, da se njihovo listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez Babičeve. Sodišče je namreč menilo, da so vzroki za neizpolnitev spolnih kvot liste posledica kršitve Babičeve, ki je kandidirala na dveh listah, na kar stranka ni mogla vplivati.