Poštni nabiralnik

Sorosu poslali bombo

J.P./STA
23. 10. 2018, 10.29
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 10.30
Deli članek:

V poštnem nabiralniku ameriškega milijarderja in filantropa madžarskega rodu Georga Sorosa v Bedfordu v okrožju Westchester v zvezni državi New York so v ponedeljek našli paket bombo, ki so jo kasneje strokovnjaki deaktivirali.

Profimedia
George Soros je priljubljena tarča desničarskih skupin tako v vzhodni Evropi kot v ZDA.

Policija je najprej prejela klic o sumljivem paketu, o katerem jih je obvestil eden od zaposlenih v Sorosevi rezidenci, ki je nato eksplozivni predmet odnesel v gozd, kjer so ga kasneje strokovnjaki deaktivirali.

Policija je še sporočila, da so zadevo predali zvezni preiskovalni policiji (FBI), ki po navedbah časnika zadeve še ni komentirala. So pa v ponedeljkovem tvitu zapisali, da vodijo preiskavo "v in okoli rezidence v Bedfordu in da ni nobene grožnje za javno varnost". Iz ameriškega urada za alkohol, tobak, pirotehniko in eksplozive na prošnjo za komentar niso odgovorili, je še poročal New York Times.

Priljubljena tarča

Soros je priljubljena tarča desničarskih skupin tako v vzhodni Evropi kot v ZDA. V njegovi rodni Madžarski je tudi deležen negativne medijske kampanje s strani vlade pod vodstvom Viktorja Orbana. Svojo ustanovo Open Society, ki podpira različna prodemokratična gibanja in posameznike ter organizacije in borce za človekove pravice, je letos preselil iz Budimpešte v Berlin.

Soros se je rodil na Madžarskem leta 1930. Preživel je holokavst in nato emigriral v ZDA, kjer je obogatel s hedge skladom. Sedaj se ukvarja s filantropijo in je politično dejaven. V ZDA redno finančno podpira kandidate demokratske stranke in druge napredne projekte. V svojo Odprto družbo je doslej vložil najmanj 18 milijard ameriških dolarjev.