Tragedija, ki je vzela 18 življenj

VIDEO: Grozljivo, skozi ovinek zapeljal z dvakrat višjo hitrostjo od dovoljene

S.R.
23. 10. 2018, 10.08
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 11.16
Deli članek:

Strojevodja na vlaku, ki je pred dvema dnevoma iztiril na Tajvanu, je domnevno izklopil avtomatični sistem za nadzor hitrosti vlaka, ki bi ob preveliki hitrosti samodejno zaviral.

Twitter
Za dvakrat je presegel dovoljeno hitrost.

V nedeljski železniški nesreči na Tajvanu, ko je iztirilo vseh osem vagonov potniškega vlaka, je življenje izgubilo 18 ljudi, še 187 jih je bilo ranjenih. Preiskava je zdaj pokazala, da je strojevodja skozi ovinek peljal s kar 140 kilometri na uro, s čimer je skoraj za dvakrat prekoračil dovoljeno hitrost. Policija je zoper strojevodjo že sprožila preiskavo, saj je izklopil avtomatični sistem za nadzor hitrosti vlaka, ki bi zagotovil, da bi se v danem primeru zavore sprožile samodejno. Tega je izklopil na prejšnji postaji, zaradi pogovora z upravljavcem železniške infrastrukture pa ga ni pravočasno ponovno prižgal. Šest let star vlak je bil sicer izdelan za hitrosti do 150 kilometrov na uro, a je na odseku, kjer je iztiril, dovoljena hitrost zgolj 74 kilometrov na uro.

Vlak je v času nesreče prevažal več kot 366 potnikov, gre pa za najhujšo železniško nesrečo na Tajvanu v zadnjih desetletjih. V nesreči leta 1981 je denimo umrlo 30 ljudi. Med smrtnimi žrtvami so večinoma potniki v prvem vagonu, ki se je ob iztirjenju prevrnil. 48-letnega strojevodjo You Zhen-zhonga so sicer proti plačilu varščine že izpustili na prostost, kjer bo počakal na zaključek preiskave.

Na spletu se je zdaj pojavil tudi posnetek nadzornih kamer nad železniško progo, iz katerega je razvidno, da je vlak v ovinek zapeljal z zelo veliko hitrostjo.