Akos in frekvence 5G

Kaj odgovarja direktorica, ki jo želijo razrešiti? "Postopek predstavlja kršitev zakona"

T.L./STA
16. 10. 2018, 14.56
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 15.04
Deli članek:

Tanja Muha je v odzivu na sklep sveta Akosa, ki vladi predlaga njeno razrešitev zaradi zavajanja glede dodelitve testnih frekvenc 5G podjetju BTC, opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe.

www.akos-rs.si
Svet Akosa je po ponedeljkovi izredni seji vladi predlagal razrešitev direktorice Akosa Tanje Muha.

Direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Tanja Muha je v odzivu na sklep sveta Akosa, ki vladi predlaga njeno razrešitev zaradi zavajanja glede dodelitve testnih frekvenc 5G podjetju BTC, opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe. To po njenem pomeni kršitev zakona.

Muha je pojasnila, da svet Akosa v sklepu ponedeljkove izredne seje razrešitev predlaga iz razloga, ker naj bi na izredni seji sveta minuli teden dala zavajajoče izjave o tem, da naj bi podjetje BTC pridobilo evropska sredstva za raziskovalni projekt, ki zahteva uporabo frekvenc za mobilno tehnologijo 5G.

Pravi, da z obtožbo ni bila uradno seznanjena

Direktorica agencije je opozorila, da ji svet obtožbe ni predstavil, z njo pa niti ni bila uradno seznanjena. Zagotovila je tudi, da še vedno ni seznanjena, na podlagi katerega od taksativno naštetih relevantnih razlogov iz zakona o elektronskih komunikacijah je svet predlagal njeno razrešitev.

Na ponedeljkovo izredno sejo sveta ni bila povabljena, ni dobila pa niti druge možnosti, da na obtožbe odgovori, je dodala. To po njenem prepričanju predstavlja kršitev določb zakona, ki urejajo postopek razrešitve direktorja oz. direktorice agencije.

Ob tem je še enkrat zanikala, da je na strani vodstva Akosa v primeru podelitve testnih frekvenc za tehnologijo 5G družbi BTC prišlo do nepravilnosti. Iz zakona o elektronskih komunikacijah izhaja, da je pri podelitvi frekvenc za testiranje pomembna uporaba frekvenc za testiranja v okviru evropskih razvojnih projektov, ne pa kakšno vlogo ima v nekem projektu prosilec, je navedla.

Akos je zato v postopku izdaje odločb družbi BTC preveril obstoj evropskega projekta Inno HPC Interreg, ki je del čezmejnega programa za Podonavje, ni pa preveril načina sodelovanja te družbe v okviru omenjenega projekta. Partnerji tega projekta iz Slovenije so sicer glede na informacije s spletne strani omenjenega čezmejnega programa novomeška fakulteta za informacijske študije, GZS - zbornica elektronske in elektroindustrije in Univerza v Ljubljani.

Pred časom novelirani zakon o elektronskih komunikacijah sicer določa, da lahko Akos v primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov izda odločbo o dodelitvi frekvenc za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let.