proti plačilu

Utaje davkov: črna lista držav z "zlatim potnim listom"

B.K.
16. 10. 2018, 14.32
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 14.48
Deli članek:

Mnoge svetovne države omogočajo posebne sheme, kjer lahko premožne osebe proti plačilu oziroma investiciji v nacionalno infrastrukturo pridobijo državljanstvo ali pravico do prebivanja v tretji državi. Gre za sheme 'državljanstvo preko naložbe' oziroma 'prebivališče preko naložbe' (CBI/RBI), poimenovane tudi 'zlati potni list' oziroma 'zlati vizum'.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tovrstne sheme bi naj bile mehanizem države za privabljanje tujega kapitala, a so navadno namenjene predvsem utaji davkov ter begu pred roko pravice. Sheme so za potencialne 'kupce' drugega potnega lista ali vize privlačne namreč, ker se lahko z registracijo podjetja v državi z nižjo davčno stopnjo izognejo višjim davkom, ali pa ob odkriti utaji davkov v matični državi pobegnejo pred tamkajšnjo roko pravice.

"Če imaš veliko denarja, ki si ga pridobil po nelegalni poti, je pridobitev novega prostora za dom daleč stran od prostora, kjer si kradel, ne le prilačno ampak tudi razumno," pravi Naomi Hirst iz nevladne organizacije Global Witness, ki je skupaj s Transparency International objavila poročilo o zlatih vizumih.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa je v torkovem poročilu identificirala tiste sheme, ki kažejo znake za omogočanje tovrstnih manipulacij. Identificirali so 36 shem na 21 ozemljih. Med njimi so se znašle tudi tri evropske države in sicer Ciper, Malta in Monako.

Potencialno tvegane so po mnenju OECD tiste sheme, ki omogočajo dostop do nizke stopnje obdavčitve osebnega dohodka iz tujih finančnih sredstev in ne zahtevajo, da posameznik v državi (oziroma na avtonomnem ozemlju) preživi dlje časa. Takšne sheme so v organizaciji našli pri Antigvi in Barbudi, Bahamih, Bahrajnu, Barbadosu, Cipru, Dominiki, Grenadi, Kolumbiji, Maleziji, Malti, Mavriciju, Monaku, Montseratu, Panami, Katarju, Sv. Kittsu in Nevisu, Sv. Lucii, Sejšelih, Otočju Turks in Caicos, Združenih arabskih Emiratih in Vanuatuju.

Transparency International in Global Witness
Države EU, ki izdajajo zlate potne liste ali zlate vizume.

Medtem pa je Evropska komisija pozvala države članice, da naj dvakrat premislijo, preden vzpostavijo sheme za pridobitev državljanjstva ali prebivališča proti plačilu oziroma investiciji. V komisiji opozarjajo, da so sheme zlorabljene za kriminalne aktivnosti.

Države članice EU so sicer preko takšnih shem v zadnjih desetih letih pridobile skupno 25 milijard evrov sredstev. Ta je darovalo približno 6.000 novih državljanov in 100.000 novih prebivalcev.

Države EU z možnostjo pridobitve 'zlatega potnega lista' so Avstrija, Bolgarija, Ciper in Malta, članice, kjer je proti plačilu možno dobiti pravico do prebivanja oziroma 'zlati vizum' pa so Francija, Grčija, Irska, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Velika Britanija.