IZLET V TUJINO

Marjan Šarec trka na ista vrata kot Cerar

Žiga Kariž
11. 10. 2018, 13.13
Posodobljeno: 11. 10. 2018, 13.14
Deli članek:

Marjan Šarec je včeraj začel prvi uradni obisk Bruslja, seznam njegovih prvih mednarodnih aktivnosti pa je neverjetno podoben Cerarjevemu.

sta
Z obiskom Bruslja je naš novi predsednik vlade storil prve korak v mednarodni politiki.

Novi slovenski premier Marjan Šarec je bil včeraj na obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem. Gre za njegov prvi delovni obisk v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo. Šarec, ki se je sicer s Tuskom in Junckerjem že spoznal septembra na neformalnem vrhu Unije v Salzburgu, je Bruselj obiskal pred rednim vrhom EU, ki bo prihodnji teden.

sta
Marjan Šarec se je v Bruslju sestal z našimi EU poslanci.

Prve besede v angleščini

Njegov septembrski neformalni obisk smo si zapomnili predvsem po dokaj neposrečenem prvem srečanju s tujimi novinarji, ki so našemu predsedniku vlade zastavili dve vprašanji, povezani z brexitom, dobili pa precej kratek odgovor v ne ravno odlični angleščini. Upamo, da njegovi nadaljnji nastopi ne bodo šli po poti nekdanje premierke Alenke Bratušek, ki si je zaradi nastopa na zaslišanju za komisarko prislužila vrsto kritik.

Kot svoj predhodnik

Če Marjan Šarec ne bo stopal po korakih Alenke Bratušek, pa že dobro spoznava čevlje Mira Cerarja. Seznam prvih obiskov v tujini je namreč skoraj identičen. Res je, da se je bivši predsednik vlade pred skorajda natanko štirimi leti najprej odpravil v Italijo, a se je tam sestal tako s predsednikom Evropskega parlamenta Schulzom kot predsednikom Evropske komisije Barrosom, ob strani pa še s Francozom Hollandom in Angelo Merkel. Potem ko sta se pogovorila še s predsednikom Evropskega sveta Van Rompuyem, je svoj prvi uradni obisk opravil v Nemčiji, pri nemški kanclerki, kamor se v petek odpravlja tudi Marjan Šarec. Interesi Slovenije se torej ne spreminjajo: na prvem mestu EU in nato Nemčija – kot naš največji gospodarski partner. Tako Cerar kot Šarec sta med prve in najbolj pomembne aktivnosti morala vključiti pogovore z Natom. Cerar se je na obisk Jensa Stoltenberga odpravil po dobrih dveh mesecih na oblasti, Šarec je obisk dobil še prej.

sta
Šarec se je sestal tudi z Donaldom Tuskom.

Tudi o arbitraži

Kot so sporočili iz urada vlade za informiranje, so bili na prvem obisku Bruslja med temami pogovorov najbolj izpostavljeni brexit, migracije, schengen, večletni evropski proračun, Zahodni Balkan ter evropske volitve in izziv krepitve populističnih in evroskeptičnih sil. Obisk je novi premier izkoristil za to, da je v Bruslju predstavil slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč. Premier pa naj bi po neuradnih informacijah jasno izrazil slovensko pričakovanje, da se v EU dosledno spoštujejo skupne temeljne vrednote, vključno z vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Premier se je včeraj na stalnem predstavništvu naše države v Bruslju srečal z našimi poslanci v Evropskem parlamentu.