Spodnje podravje

Kako podjetja skrbijo za prehrano delavcev

Mojca Zemljarič, Maja Vtič / Štajerski tednik
14. 10. 2018, 20.30
Posodobljeno: 14. 10. 2018, 20.33
Deli članek:

Preverili smo, kakšno malico zaposlenim zagotavljajo večja podjetja v Spodnjem Podravju.

Črtomir Goznik
V Talumu na letnem nivoju za malice namenijo 1,2 milijona evrov.

Vsem zaposlenim po zakonu o delovnih razmerjih pripada povračilo stroškov za prehrano med delom. Najvišji dovoljeni neobdavčeni znesek za ta namen je 6,12 evra. Preverili smo, kako so delavci zadovoljni z malicami in nadomestili zanje.

Zaposleni v skupini Talum, teh je 1490, imajo malico zagotovljeno znotraj tovarne. »Delavcem zagotavljamo sedem različnih vrst malic ustrezne kalorijske vrednosti, to so topla, hladna, dietna, sadna, mobilna, solatni krožnik, osvežilna malica. Cena je ovrednotena na 4,90 evra. V Talumu na leto za malice namenimo 1,2 milijona evrov,« pojasnjujejo v skupini.

Finakos in Mark Metal

V podjetjih poslovne skupine Finakos s sedežem na Rajšpovi ulici na Ptuju, pod okriljem katere med drugim poslujejo podjetja Špedicija Goja, Servis Tiso in Ilkos, toplo malico za zaposlene zagotavljajo v okviru sodelovanja z zunanjimi ponudniki. V vodstvu podjetja pravijo, da so s ponudbo obrokov zadovoljni. Za 170 zaposlenih v skupini se na leto za stroške malice nameni okrog 215.000 evrov.

Podjetje Mark Metal, ki posluje na Puhovi ulici na Ptuju in zaposluje 120 sodelavcev, pa zaposlenim tople ali hladne malice za zdaj ne zagotavlja. »Malico izplačujemo v najvišjem možnem še neobdavčenem znesku, v višini 6,12 evra. Podjetje tako za 120 zaposlenih na letni ravni za nadomestilo plačila za malico odšteje okrog 176.000 evrov,« povedo.

MV
Zaposleni v Impolu niso zadovoljni s prehrano na delovnem mestu.

Prinašajo jo s seboj

Podjetje Javne službe Ptuj svojim 146 zaposlenim sodelavcem ne zagotavlja organizirane malice na delovnem mestu, temveč jim za obrok izplačuje nadomestilo v višini 4,51 evra. Letni stroški izplačila nadomestila znašajo blizu 127.000 evrov. Komunalno podjetje Ptuj pa svojim 160 sodelavcem izplačuje nadomestilo za malico v višini 6,12 evra za obrok, kar na leto za podjetje pomeni okrog 200.000 evrov. Tudi v Komunalnem podjetju Ormož z 90 zaposlenimi malice v okviru podjetja ne organizirajo. »Zaposlenim za obrok izplačujemo 6,12 evra nadomestila, kar je skladno s Kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti. V letu 2017 je bil letni strošek prehrane dobrih 122.000 evrov,« povedo.

Pritožili so se

Še največ pritožb na račun prehrane je v skupini Impol, ki ji hrano zagotavlja podjetje Sodexo. Po poročanju delavcev so porcije majhne, cene malic pa se povišujejo. »Od podpisa pogodbe smo dvig cene malice s ponudnikom usklajevali dvakrat. Cenik pripravi podjetje Sodexo. Če bi bila cena malice nižja, nam dobavitelj ne bi mogel zagotavljati dogovorjene količine in kakovosti malice,« pojasnjuje firma. A kot je slišati, zaposleni z organizirano prehrano niso zadovoljni. Ne tarnajo nad raznolikostjo ponudbe, temveč nad količino obroka in ceno. Da med zaposlenimi tli nezadovoljstvo nad malico, so seznanjeni tudi v podjetniškem sindikatu. Skupina Impol sicer na leto za plačilo prehrane nameni 1,94 milijona evrov.