Skrivnost ostaja nerešena

Zdravniki brez odgovora: zakaj se na francoskem podeželju rojevajo otroci brez udov?

S.R.
14. 10. 2018, 20.14
Deli članek:

Francoski zdravniki so bili neuspešni pri iskanju razloga, zakaj se je na treh podeželjskih območjih večje število otrok rodilo brez udov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Franciji so zabeležili najmanj trinajst primerov novorojenčkov z manjkajočimi udi. Po mnenju nekaterih raziskovalcev naj ne bi šlo za geografsko naključje.

O »vzorcu« so najprej poročali v bližini vasice Druillat v departmaju Ain, kjer se je med letoma 2009 in 2014 rodilo sedem otrok, ki niso imeli dlani, podlakti oziroma celih rok. Vsi so se rodili znotraj območja s premerom 17 kilometrov, za katerega so značilna polja koruze in sončnic. Pozneje so o podobnih primerih poročali še iz drugih delov francoskega podeželja. Raziskovalci so namreč izbrskali, da se je nekaj podobnega zgodilo v kraj Mouzeil v departmaju Loir-Atlantique. Tam so med letoma 2007 in 2008 zabeležili tri taka rojstva. Še trije otroci brez rok pa so se med letoma 2011 in 2013 rodili v kraju Guidel v Bretaniji.

Anomalije so bile po mnenju pristojnih organov s področja javnega zdravja »najverjetneje posledica naključja,« saj da so takšna rojstva razmeroma pogosta in da se v Franciji na leto rodi približno 150 otrok s pododbnimi deformacijami. Temu so nasprotovali zdravniki pri raziskovalni organizaciji Remera, ki trdijo, da je možnost, da bi glede na kratko obdobje in majhno območje šlo za naključje, »neskončno majhna.« Za krivca osumili pesticide, ki se uporabljajo v kmetijstvu, a so tudi sami opozorili pred prezgodnjimi zaključki.

Preiskava ni dala odgovorov

Odpravili so se na teren in se pogovorili z materami pohabljenih otrok, vendar so ugotovili zgolj, da jim je skupno življenje na podeželju, medtem ko drugih povezav niso našli. Pri organizaciji še vedno menijo, da je razlog v kmetijstvu, vendar zadeve ne morejo preiskati podrobneje, saj bi za to potrebovali toksikologe in druge strokovnjake. Preiskavo je zdaj ustavila francoska nacionalna agencija za javno zdravje Sante Publique France, ki je v izjavi za javnost zapisala, da zaradi »odsotnosti hipoteze o morebitnem skupnem vzroku nadaljnjih preiskave niso mogoče.« Pojasnili so, da je število primerov v departmaju Ain znotraj državnega povprečja, ob tem pa priznali, da je to število v departmaju Loir-Atlantique in Bretaniji nekoliko nenavadno. Z zaključkom preiskave skrivnost zaenkrat ostaja nerešena.