Napoved vojne

Slovensko medvedko so pričakali razjarjeni kmetje

G.G.
5. 10. 2018, 11.27
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 11.40
Deli članek:

Slovenski medvedi že več kot desetletje vnašajo razdor med rejce drobnice v francoskih Pirenejih. Del kmetov trdi, da medvedi v pospešenem tempu morijo njihovo drobnico, vlada pa jih miri.

Reuters
Aprilski protest kmetov v Pau proti načrtu preselitve dveh slovenskih medvedk v francoske Pireneje.

V četrtek so v dolini Aspe na območju zahodnih Pirenejev na svež zrak spustili slovensko medvedko, ki je v izvrstni kondiciji. Kmalu naj bi se ji pridružila še druga medvedka. Njuna naloga je na videz preprosta. Prispevati morata k dvigu rodnosti med pirenejskimi kosmatinci.

Reuters
Giva je bila leta 1996 med prvimi medvedkami, ki so jih odpeljali v Francijo.

Del francoskih kmetov je besen. Pred prihodom nove medvedke so rogovilili, postavili cestne barikade, oprezali za helikopterjem in povzročali neznosen hrup. Vse to, da bi preprečili prihod slovenske medvedke. Trdijo, da se je v departmaju Ariege v zadnjih dveh letih podvojilo število napadov medvedov na ovce. Lani naj bi medvedi pokončali 230 glav drobnice, letos pa že več kot 370. Odločen ukrepati je tudi župan mesteca Sarrance Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet, ki se je pridružil protestnikom. Pravi, da bodo medvede pregnali iz svoje občine, v ta namen pa so sprejeli zakon, ki prepoveduje medvede in volkove v občini. Vlada sicer kmetom povrne škodo, če medved ubije njihovo živino.

Profimedia
V dobrih dvajsetih letih so na prošnjo francoske strani v Pireneje naselili že devet slovenskih rjavih medvedov.

Uvoz iz Slovenije

Med Francijo in Španijo trenutno lomasti okoli 43 rjavih medvedov. Francija jih je začela uvažati iz Slovenije leta 1996, potem ko je bila izvorna populacija medvedov pred iztrebljenjem. Pred stoletjem je v Pirenejih živelo več sto medvedov.

Okoljevarstveniki in del rejcev drobnice poudarjajo, da so medvedi integralni del ohranjanja krhkega ekosistema in simbol načrtov vlade o podpori biotske raznovrstnosti, ki jo ogrožajo delovanje človeka in podnebne spremembe.