Kengurujčki

Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih vrtcev meni, da je zatajil aparat nadzora

G.G./STA
4. 10. 2018, 17.43
Posodobljeno: 4. 10. 2018, 18.22
Deli članek:

O nedopustnem dogajanju v zavodu za varstvo otrok Kengurujčki se je odzvala tudi predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antič.

STA
Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antić.

Pretresljivi opisi ravnanja z malčki v zasebnem zavodu Kengurujčki zahteva pojasnila in odzive različnih instuticij. Nekateri se ob tej grozljivki bojijo, da bo lahko slabo luč vrgla na širšo predšolsko vzgojo. 

Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antič je zato zagotovila, da imajo v ljubljanskih vrtcih s starši odprt odnos, z njimi komunicirajo dnevno in stvari rešujejo sproti. "Verjamem, da so starši mirni. Njihovo zaupanje dobro opravičujemo," je prepričana.

Taki dogodki mečejo slabo luč na širšo predšolsko vzgojo, vendar neupravičeno na tiste, ki imajo vse kontrole delovanja in zagotavljajo visok standard etično moralnih norm, je poudarila predsednica evropskega združenja ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol Barbara Novinec. Javni vrtci so po njenih besedah podvrženi rednim in izrednim pregledom, prav tako pa imajo v javnih vrtcih protokol ravnanja v primeru zaznavanja nasilja strokovnih delavcev nad otroki.

Varstvo otrok v javnem ali zasebnem vrtcu ali pri varuhu mora imeti enake standarde in kriterije, ne samo pri kakovosti, ampak tudi pri nadzoru, je še opozorila Antičeva. Aparat nadzora pa je po njenih besedah tokrat očitno zatajil.