Violeta Bulc: Juncker mnenja pravne službe nikoli ni položil na mizo

S.R./STA
16. 9. 2018, 19.47
Posodobljeno: 16. 9. 2018, 20.19
Deli članek:

Violeta Bulc je za TVS dejala, da Evropska komisija mnenja pravne službe ni obravnavala, a da za to še ni prepozno.

Bobo
Bulčeva je dejala, da so o mnenju pravne službe govorili zgolj neuradno.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je za Televizijo Slovenija potrdila, da mnenja pravne službe, ki potrjuje slovenska stališča glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, evropski komisarji na sejah Evropske komisije niso obravnavali. A po njenem mnenju za razpravo o dokumentu še ni prepozno.

Pravna služba Evropske komisije je namreč v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti, je v petek na spletu objavil nemški tednik Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker pa po pisanju tednika ni sledil ocenam pravne službe, ko je odločil, da se Komisija ne bo izrekala o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo. 

Vsebino srečanj določa predsednik

Po besedah Bulčeve evropski komisarji mnenja pravne službe nikoli niso dobili na mizo, se je pa o njem govorilo neuradno. Pojasnila je še, da je vsebino srečanj določa predsednik Komisije Juncker.

Komisija lahko po njeni oceni o tem še vedno razpravlja, "če Slovenija pozove Komisijo in prosi, da se arbitražna razsodba obravnava naprej, je pa seveda stvar predsednika ali bo to uvrstil v razpravo pred vsemi komisarji." Bulčeva je ob tem še spomnila, da je Evropska komisija glede arbitražnega postopka in spoštovanja odločbe dvakrat sprejela zelo jasno stališče, da je razsodbo treba spoštovati.