Odzivi na poročanje Spiegla

Cerar: Komisija pri arbitraži ni opravila svoje vloge

S.R./STA
15. 9. 2018, 14.23
Posodobljeno: 15. 9. 2018, 18.44
Deli članek:

Poročanje nemškega tednika Spiegel je nekoliko osvetlilo ozadje arbitražne sage pri Evropski komisiji. Medtem ko ta poročanja ni želela komentirati, se je nanj že odzval novi zunanji minister Miro Cerar.

STA
Zdaj morata državi uresničiti arbitražno razsodbo, meni Cerar.

Po Spieglovi novici o mnenju pravne službe Evropske komisije, da bi moral Bruselj podpreti slovenski predlog tožbe Hrvaške zaradi kršitve prava EU, zunanji minister Miro Cerar pravi, da navedbe potrjujejo njegovo oceno, da Komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinje pogodb EU.

Hrvaška vlada ne komentira internih dokumentov, ki ne predstavljajo uradne odločitve ali stališča Evropske komisije, so iz hrvaške vlade danes odgovorili na prošnjo STA za odziv na poročanje nemškega tednika Speigel. Kot so dodali, se je komisija pravilno odločila, da se ne vmešava v dvostranski spor o meji med Hrvaško in Slovenijo.

"Vse to potrjuje, da ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi razsodbe," je prepričan Cerar. Ob tem je spomnil, da je slovenska stran hrvaški pred meseci, ko je bil še predsednik vlade, že predlagala ustanovitev mešane demarkacijske komisije, ki bi olajšala življenja ljudi ob meji.

"Kot drugo pa lahko počakamo na razsodbo še enega sodišča. Če ne prej, bo takrat jasno, da neizvršitev odločbe s strani Hrvaške pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU. Sosednja Hrvaška bo takrat primorana pristopiti k implementaciji," je v sporočilu zapisal Cerar. 

"V duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja skupnih evropskih temeljev pa predvsem izražamo upanje, da bo sosednja Hrvaška sedaj vendarle prenehala s kršitvami prava EU, zlasti na morju, in pristopila k implementaciji arbitražne razsodbe," je še dodal novi zunanji minister. 

Kritičen tudi Pahor

Evropska komisija je po besedah predsednika republike Boruta Pahorja zamudila priložnost, ker ni prisluhnila stališču svoje pravne službe in dejala, da je treba tudi spoštovati dvostranske sporazume, ki so bili ratificirani in ki so z odločbo arbitražnega sporazuma določili meje. "To je bistvo mnenja, ki ga komisija zaradi političnih razlogov ni upoštevala," je Pahor dejal ob robu osrednje prireditve na spomin vrnitve Primorske k matični domovini v Komnu. 

Kot je nadaljeval, je kritičen do takšnega odnosa Evropske komisije, saj tu ne gre samo za vprašanje nespoštovanja sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško, ampak je to slabo sporočilo o nespoštovanju morebitnih doseženih sporazumov glede meja na Zahodnem Balkanu v prihodnosti.

Šarec poudarja pomen vladine prava 

Evropska komisija je po njegovih besedah politično telo in ne sodišče, zato se lahko odloči, ali bo upoštevala mnenje pravne stroke. "Odločila se je, da bo ostala nevtralna, kar nas seveda takrat ni razveselilo, tudi danes nas še vedno ne vesli, saj je to napačno sporočilo," je dodal. "Mi moramo vztrajati na vladavini prava," je Šarec še poudaril.

Po njegovih besedah je treba uveljaviti arbitražno razsodbo in spoštovati določbe sodišč. Čeprav v primeru arbitražne razsodbe ta po njegovem mnenju "ni bila tako ugodna za Slovenijo, kot je morda kdo mislil", jo je treba uveljaviti, ker je vladavina prava vedno na prvem mestu.

Pravna služba Komisije na strani Slovenije

Kot je poročal nemški Spiegel, je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži, in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti. 

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. Spiegel se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker. Potem ko je Evropska komisija sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je Cerarjeva vlada sklenila, da gre v tožbo sama.

Tako je Sodišču EU 13. julija predložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.