PRIMOPREDAJE

Novi ministri že pljunili v roke, to so njihovi cilji

Simon Rosc
16. 9. 2018, 18.45
Posodobljeno: 16. 9. 2018, 18.49
Deli članek:

Polni zanosa so novi ministri zasedli svoje funkcionarske fotelje. Pripravili smo pregled njihovih ciljev. Eni so jasni, drugi medli.

Primož Lavre
Vlada Marjana Šarca.

Minister za finance Andrej Bertoncelj

STA
Andrej Bertoncelj

Minister se bo takoj lotil priprave sprememb proračuna za prihodnje leto, saj so roki za to »zelo kratki oziroma do konca meseca«, je spomnil ob primopredaji. Pri tem bodo ključni sprostitev varčevalnih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, hitrejše črpanje evropskih sredstev ter učinki večjih transferjev na področju sociale. V ospredju pa bodo tudi zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so v četrtek takoj po imenovanju vlade znova aktivirali stavko v šolstvu in vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar

STA
Boštjan Poklukar

Migracijska problematika bo tudi njegovo prioritetno področje, je napovedal in izpostavil še boj proti kriminaliteti in druge varnostne izzive. »Tudi v mojem mandatu želim, da Slovenija ostane varna,« je poudaril. Tako se namerava spoprijeti s kadrovsko podhranjenostjo policije, ki je po njegovem mnenju resen problem. Izboljšanje opremljenosti in usposobljenosti je dosedanja ministrica po njegovem prepričanju že zelo dobro zastavila, delo pa je treba nadaljevati. Med izzivi, ki ga čakajo, je Poklukar izpostavil tudi digitalizacijo ter poenostavitev postopkov na ministrstvu za notranje zadeve in policiji.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek

sta
Alenka Bratušek

Bratuškova se strinja s svojim predhodnikom, da je ministrstvo v dobri kondiciji. »Seveda pa je kar nekaj odprtih stvari. Ne bom govorila o problemih, ampak o izzivih za prihodnja štiri leta,« je poudarila. Vesela je, da je projekt Divača-Koper pripeljan do faze, »ko bomo lahko tako rekoč začeli z deli«. Prav tako je pozdravila »dinamiko« tretje razvojne osi, v pogovoru z bivšim ministrom pa je včeraj beseda nanesla tudi na koncesijsko pogodbo za hidroelektrarne na srednji Savi.

Minister za zdravje Samo Fakin

sta
Samo Fakin

Pojasnil je, da dve leti ni bil aktiven na področju zdravstva in bo potreboval nekaj časa, da bo lahko podal dovolj korektne izjave. Vendar so problemi po njegovih besedah znani in prioritete bolj ali manj jasne. Če pa niso, »se bodo že same izkristalizirale v obliki sindikalnih pogajanj, čakalnih vrst in vseh ostalih akutnih problemov«. Sicer je povedal, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni za zdaj ostaja v takšni obliki, kot je. A se bo pogovoril s pristojnimi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in upa, da bodo skupaj našli »pot za korist otrok, ne za medsebojno prepiranje«.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo

STA
Jernej Pikalo

Ob predaji poslov je med svojimi prvimi nalogami napovedal pregled, kako daleč je priprava nekatere zakonodaje. Med drugim namerava pregledati, kako daleč je priprava popravkov zakonodaje, ki se nanaša na osnovne in srednje šole, ter kakšno je financiranje vzgoje in izobraževanja. Vse, kar namerava delati, je sicer po njegovih besedah že natančno opredeljeno v koalicijski pogodbi. »Ta me zavezuje in v tej smeri bomo delali,« je dejal Pikalo, ki je prvič vodil ministrstvo za izobraževanje od marca 2013 do septembra 2014.

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar

STA
Miro Cerar

Cerar je v izjavi za medije poudaril, da se je Slovenija v zadnjih letih po izhodu iz gospodarske krize znova uveljavila v Evropi in svetu kot pomemben mednarodni dejavnik, kot odgovorna in zanesljiva država. »Čeprav smo po obsegu in številu prebivalcev med manjšimi državami, našega mednarodnega vpliva ne moremo meriti kot vpliva majhne države, ker smo članica Evropske unije, zveze Nato in OECD,« je dejal. Napovedal je kontinuiteto na področjih, na katerih je bilo opravljeno dobro delo, kjer se bodo pojavili novi izzivi, pa obljubil, da si bo skupaj z ekipo na zunanjem ministrstvu po najboljših močeh prizadeval za koristi Slovenije in njenih prebivalcev.

Minister za okolje in prostor Jure Leben

sta
Jure Leben

Naša glavna naloga je, da dvignemo zavedanje pomembnosti ministrstva za okolje in prostor v vseh drugih politikah resorjev v državi. Leben je med prvimi nalogami, ki se jih bo lotil, omenil, da ga je že včeraj čakal sestanek na temo odpadkov. Prihodnji teden bo v ospredju Celjska kotlina – »in nato naprej z vsemi odprtimi zadevami, ki so v teku«, je pojasnil in dodal, da je treba rešiti tudi problem v Mežici. »Celotna ekipa ima veliko za narediti, smo pa mladi in polni energije, zato verjamem, da bomo dobro delali,« je še povedal Leben.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič

STA
Andreja Katič

Katičeva je ocenila, da ministrstvo za pravosodje prevzema v zelo dobri kondiciji in da je pripravljenih veliko projektov, ki sicer niso ugledali luči sveta. »V tem mandatu je bilo opravljenega zelo veliko dela in verjamem, da bomo uspešno nadaljevali pot z vsemi projekti, ki so v delu,« je dejala. Kot svojo pomembno prednostno nalogo je izpostavila povečanje zaupanja javnosti v pravosodje ter nadaljevanje že odprtih projektov. »Z nekaterimi se res že mudi, tudi zato, ker je bil v zadnjem času državni zbor neoperativen,« je dejala. Napovedala je, da bodo v dialogu z vsemi deležniki v pravosodnem sistemu določili, kaj je treba spremeniti za uporabo zakonodaje.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer

sta
Ksenija Klampfer

Klampferjeva o podrobnostih svojega dela včeraj ni govorila. Kot pa je povedala v predstavitvi pred člani matičnega parlamentarnega odbora, si bo prizadevala, da se bo v prihodnjih dveh letih dvig minimalne plače gibal v dinamiki 4,5 odstotka vsako leto. Na področju trga dela se bo zavzemala tudi za takojšnjo pripravo strategije boja proti prekarnosti, na pokojninskem področju pa je napovedala dodatno izredno usklajevanje pokojnin, ki bo vezano na gospodarsko rast.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec

STA
Aleksandra Pivec

Že na zaslišanju je kot svoje prednostne naloge izpostavila zagotavljanje varne, domače in kakovostne hrane z znanim poreklom in izvorom, skrb za dobre in korektne odnose vzdolž prehranske verige, pomemben del aktivnosti bo tudi upravljanje s tveganji v kmetijstvu, med katerimi so največji učinki podnebnih sprememb. Kratkoročno najpomembnejše opravilo, ki ga bodo na ministrstvu začeli že v ponedeljek, pa so priprave na izvajanje skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem proračunskem obdobju EU 2021–2027.

Minister za kulturo Dejan Prešiček

STA
Dejan Prešiček

Tudi novi minister za kulturo Dejan Prešiček je včeraj prevzel posle od dosedanjega ministra – Toneta Peršaka. Dejal je, da se zaveda, kako široko področje prevzema. V kulturi je veliko odprtih vprašanj, za katera pa verjame, da jih bo z dialogom, dobrim delom, zastavljenimi prioritetami in cilji možno rešiti. Napovedal je, da se bo v prvi vrsti zavzel za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi »imeli malo več manevrskega prostora«. V koalicijski pogodbi je zapisana namera, da bi jih do leta 2020 postopno povečali na 0,5 odstotka BDP, s tem pa bi prišli na raven, ki je bila kulturi namenjena v letu 2009.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli

sta
Marko Bandelli

Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo v vladi Marjana Šarca vodil Marko Bandelli. Med svojimi prednostnimi nalogami izpostavlja maksimalno črpanje evropskih sredstev, želi si tudi, da bi vladna služba prerasla v ministrstvo in pod svoje okrilje dobila tudi del področja lokalne samouprave. Prva naloga, ki se je bo lotil na položaju ministra, bo obisk posameznih ministrstev. »Seznaniti se želim, v kakšni fazi so projekti,« je dejal in dodal, da že zdaj ve, da je najbolj skrb vzbujajoče stanje na ministrstvu za okolje in prostor.

Minister za obrambo Karl Erjavec

sta
Karl Erjavec

Napoveduje, da se bo zavzel za izboljšanje položaja vojakov, tudi z zvišanjem plač in dodatkom za prepoved stavke. Sicer je Erjavec med glavnimi izzivi Slovenske vojske navedel kadrovsko podhranjenost, neustrezno opremljenost, zastarelo opremo in pomanjkanje investicij. Glavni vzrok za vse to vidi v pomanjkanju finančnih sredstev. Tudi od opreme, ki jo vojska nabavlja, ne bo koristi, če ne bo ljudi, ki bi jo upravljali, je opozoril. Erjavec dopušča možnost, da bi namesto predvidenih dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin do leta 2023 oblikovali samo eno. Razmišljati o dveh v tem obdobju je po njegovem mnenju nerealno.

Novi minister brez listnice Peter Jožef Česnik

sta
Peter Jožef Česnik

Novi minister brez listnice je napovedal, da se bo pri vodenju urada posvetil Slovencem v zamejstvu in mladim, zahteval pa je tudi več finančnih sredstev za urad. Kot je poudaril, ne bo zanemaril niti Slovencev, ki živijo v državah prek oceanov. Poleg tega se bo osredotočil na Slovence, ki so ostali v nekdanjih jugoslovanskih republikah na Balkanu. »Tako v zamejstvu kot izseljenstvu pa bo poudarek na vključevanju in privabljanju mladih nazaj v slovenski živelj,« je še poudaril novi minister iz Stranke Alenke Bratušek.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek

sta
Zdravko Počivalšek

Zdravko Počivalšek ostaja gospodarski minister tudi v vladi Marjana Šarca. V ospredju njegovega mandata v Cerarjevi vladi sta bili področji turizma in tujih naložb. Njegov prvi izziv v novi vladi pa bo pomiritev predstavnikov gospodarstva in podjetništva, ki so jih v minulih dneh razburila nekatera določila koalicijske pogodbe na področju davkov, posebej glede sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov, in določene izjave iz stranke Levica na račun podjetnikov. Počivalšek je ocenil, da so reakcije preuranjene in da bo ohranjanje stabilnega, predvidljivega in konkurenčnega poslovnega okolja njegova prioriteta.

Minister za javno upravo Rudi Medved

STA
Rudi Medved

Novi minister za javno upravo Rudi Medved je ob prevzemu resorja kot enega od perečih problemov izpostavil plače v javnem sektorju. Napovedal je, da bodo delo na tem področju začeli že ta mesec, saj želijo to težavo v soglasju s sindikati čim prej rešiti. Obenem je izrazil veselje, »da prihajajo neki signali, da so se sindikati pripravljeni vsi skupaj pogajati za pogajalsko mizo z vladno ekipo«. »Seveda pa bomo nekaj dni vendarle še potrebovali, da vdihnemo in se tudi sami opremimo s podatki,« je dodal. Kot je pojasnil, ima izbrana tudi že državna sekretarja.