Mnenje pravne službe Evropske komisije

"Ni “krivo” pravo, kriva je uradna hrvaška politika, ki pravo ignorira"

S.R./STA
15. 9. 2018, 10.10
Posodobljeno: 15. 9. 2018, 14.12
Deli članek:

Na ministrstvu za zunanje zadeve verjamejo, da Evropska komisija s Slovenijo deli zavezo spoštovanju vladavine prava, a poročanja Spiegla niso želeli komentirati. "Potuhnil" se je tudi Bruselj.

STA
Zemljevid in meje.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu danes niso želeli komentirati poročanja nemškega Spiegla, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker "prezrl" mnenje pravne službe Komisije, po katerem bi moral Bruselj podpreti trditve iz slovenskega predloga tožbe glede kršitev prava EU s strani Hrvaške zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe. 

Kot so pojasnili, medijskih navedb ne komentirajo, "je pa Slovenija zavezana spoštovanju vladavine prava in odločb mednarodnih sodišč." "Verjamemo, da to stališče z nami deli tudi Evropska komisija," so ob tem še sporočili z MZZ. 

Na poročanje Spiegla se je odzvala tudi novoimenovana državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan. "Ni čudno, da komisija mnenja ni želela obelodaniti niti posredovati Sloveniji. Sedaj pa bo res težko upravičiti nadaljnjo tišino in morebitno sprenevedanje," je tvitnila mednarodna pravnica. Zapisala je še, da "ni “krivo” pravo, kriva je uradna hrvaška politika, ki pravo ignorira." 

Do mnenja pravne službe Evropske komisije se je dokopal tudi časnik Delo, kjer so zapisali, da "samo mnenje sicer drugega za drugim »cefra« hrvaške argumente, povezane z neizvajanjem arbitražne razsodbe" ter da je namestnica generalnega direktorja službe Karen Banks v njegovem sklepu zapisala, da večina hrvaškega ravnanja, ki ga Slovenija očita Hrvaški, pomeni kršitev prava EU.

Juncker nasvet ignoriral na prošnjo Plenkovića

Slovenija v tožbo

Potem ko je Evropska komisija sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je vlada pod vodstvom takratnega premierja Mira Cerarja sklenila, da gre v tožbo sama.

Tako je Sodišču EU 13. julija predložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Kot je v petek na spletu objavil tednik Spiegel, je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži, in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti. 

Predsednik Evropske komisije Juncker pa naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. Spiegel se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker. 

Pri Evropski komisiji danes niso želeli komentirati pisanja nemškega Spiegla o dokumentu pravne službe komisije glede predloga tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe.

Bruselj brez komentarja

Kot so v Bruslju pojasnili v odgovoru na vprašanje STA, ne komentirajo"številnih notranjih dokumentov, ki morda krožijo v komisiji." Ob tem so pri Komisiji spomnili, da so 4. julija o zadevi po ustni predstavitvi vodje pravne službe razpravljali evropski komisarji. 

Spomnili so še na junijske izjave govorca komisije Margaritisa Schinasa, ki je na novinarsko vprašanje, ali lahko potrdi neuradne informacije, da pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem o kršitvi evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, dejal, da notranjih dokumentov služb komisije, ki jih je veliko, ne komentira.

Schinas je takrat dodal, da ne bodo podali mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, se je glasilo sporočilo.