Pantomima

11-letnik je nenehno na zdravniških pregledih

Gabrijel Toplak
13. 9. 2018, 21.00
Posodobljeno: 14. 9. 2018, 07.04
Deli članek:

Starša oziroma rejnika pravita, da med otroki ne delata razlik. Tudi David, ki je sicer na razvojni stopnji enoletnega otroka, je njihov sonček in se igra ter crklja z vsemi člani družine.

Osebni arhiv
Za 11. rojstni dan so mu pripravili torto.

Družina Polenšak iz Poljan je zelo velika družina, saj sta Bojan in Sonja v zadnjih tridesetih letih vzgojila kar 21 otrok. Od omenjene enaindvajseterice so štirje otroci njuni, imata posvojenca, preostale pa sta za različna časovna obdobja imela kot rejnika.

V REJNIŠTVO PRI 3 LETIH

Kot je za Novice Svet24 povedal Bojan Polenšek, ima »njihov« David zdaj 11 let, v rejniško družino pa je prišel, ko je bil star tri mesece. »Že takrat smo vedeli, da bo moral pogosto obiskovati nevrološko, genetsko, kardiološko, stomatološko, očesno in hematološko ambulanto. Ima namreč diagnozi tuberozna skleroza in downov sindrom,« je poudaril Polenšek in dodal, da ima za gibanje na voljo pripomočke, kot so stojka, opornice za gležnje, ortopedski čevlji, hodulja ter tricikel. Spremljata pa ga tudi naravoslovnotehniška fakulteta in logopedinja.

Osebni arhiv
David ima za gibanje na voljo pripomočke, kot so stojka, opornice za gležnje, ortopedski čevlji, hodulja in tricikel.

PRVE KORAKE JE NAREDIL V BAZENU

Kljub letom je David na razvojni stopnji enoletnega otroka, a je po besedah Polenška dovolj velik in težak za 11-letnega fanta. »David ne govori, a ima nekaj glasov. Svoje želje in potrebe nam pove s pantomimo. Uživa pretlačeno hrano, počasi se navaja pitja po slamici. Hodi s pomočjo hodulje ali ob opori odrasle osebe, rad pa se tudi vozi s triciklom in zelo uživa, ko ga nekdo od nas s tekom ob njem spremlja po cesti,« je dejal Davidov ati, sicer rejnik.

Dodal je, da uživa tudi na hipoterapiji (terapiji s konjem, op. p.), pa tudi v bazenu, če je voda topla. Tam je pred dvema letoma naredil prve korake, saj je, tako Polenšek, sploh prvič začutil, zakaj se uporabljajo noge. »Od takrat napreduje počasi, a vztrajno. V času dopusta v bazenu zdrži po več ur na dan. Plavanja z rokavčki se ne naveliča,« pravi in poudarja, da imajo Davida zelo radi vsi člani družine, ljubezen pa jim tudi vrača. »Je naš sonček, ljubljenček. Pozna vse člane naše družine, se z njimi igra in crklja. Uživa še ob poslušanju narodnozabavne glasbe, rad se žoga, vozi s poganjalčkom, guga na gugalnici in trampolinu. Vseeno pa potrebuje 24-urno varstvo,« je dejal Polenšek in zaključil, da Davida vsak dan v času pouka vozijo s kombijem Sožitje v posebni program, kjer sicer napreduje po »kapljicah«, a so navdušeni, ko spet osvaja nekaj novega. Sicer pa sta z ženo tudi rejniške otroke vselej imela za svoje in med njimi ne delata razlik.