Kemija na krožnikih

Pesticidi v vsakem četrtem živilu!

Si.R.
12. 9. 2018, 20.00
Deli članek:

Pesticidi se še vedno znajdejo na naših krožnikih. Kot je razvidno iz poročila, jih je v živilih vse manj, najbolj varna živila pa so ekološka.

Revija Zarja

Evropska agencija za varno hrano je pripravila statistično preglednico živil, ki so jih med letoma 2013 in 2015 testirali na ostanke pesticidov. V analizo so zajeli več kot 30.000 naključnih vzorcev svežih živil, zlasti sadja in zelenjave. Iz poročila izhaja, da ekološko pridelana živila vsebujejo manj pesticidov – 93,5 odstotka vzorcev je bilo brez (zaznanih) ostankov pesticidov (pa še ti ne smejo biti sintetični), pri konvencionalno pridelanih živilih pa je bilo brez zaznanih ostankov le 55,5 odstotka vzorcev.

Poročilo je postreglo tudi s šokantno ugotovitvijo, da so bili med testiranimi živili z več kot desetimi pesticidi onesnaženi grozdje, jagode, paprika, jabolka, hruške, čaj. »Po našem mnenju je posebej skrb vzbujajoče, da je vsak četrti vzorec vseboval več kot en pesticid,« pa so med drugim o ugotovitvah dejali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Katera živila iz raziskave vsebujejo največ pesticidov in natančne podatke za Slovenijo, si lahko preberete v četrtkovi izdaji časnika Novice Svet24 ali že danes na trafika24.si.